Borite se protiv invanzivnih biljaka na ovaj način: Mogu naštetiti vašem vrtu

0
Radiosarajevo.ba
Borite se protiv invanzivnih biljaka na ovaj način: Mogu naštetiti vašem vrtu
Foto: Prtscr / Youtube / Kako biljka prima signale upozorenja?

Hvatanje u koštac s određenim invazivnim biljnim vrstama može biti ozbiljno i dugotrajno. Tako je ovih dana u Velikoj Britaniji, gdje silno žele stati na kraj širenju japanskog dvornika, višegodišnje biljke koja može narasti i do tri metra u visinu, prepoznatljive po srcolikom lišću.

Budući da je ova biljka, zbog svojih visoko otpornih svojstava, smatrana korovom, svi kojima krasi vrt od ovog će ljeta morati s posebnom pažnjom skupljati i kompostirati njeno lišće jer im prijete kazne za nepropisno rukovanje i omogućavanje širenja do čak 5000 funti (11.539 KM), donosi Mirror.

Britanske su se vlasti na ovaj drakonski čin odlučile jer, ukoliko svoje građane ne krenu kažnjavati, čak i najmanji komadić lista, ako padne na plodno tlo, može bez ikakvih problema "prespavati" zimu i na proljeće pokazati svoje izdanke kao nova biljka.

CIK BiH raspisao oglas: Traže skoro 500 operatera

CIK BiH raspisao oglas: Traže skoro 500 operatera

Tokom godine ova invazivna vrsta prolazi kroz upečatljivu transformaciju budući da sa svakim godišnjim dobom izgleda značajno drugačije. Ima crvenkasto-ljubičaste izdanke u proljeće,a koji se do ljeta pretvaraju u visoke zelene štapive nalik bambusima. Na japanskom se dvorniku sve od kasnog ljeta do rane jeseni pojavljuj lišće u obliku srca i mali bijeli cvjetovi.

Međutim, kako dolazi zima, japanski dvornik gubi svoje lišće, a izdanci postaju smeđi i narančasti i izgledaju kao da odumiru. Unatoč tome, robusno preživljava pod zemljom, čekajući da se vrati toplo vrijeme.

Ova biljka je prava "noćna mora" za tamošnje vlasnike kuća jer može biti vrlo teško i skupo riješiti je se, ali i iz još jednog važnog razloga. Ona može čak i sniziti vrijednost nekretnine u čijem se dvorištu nalazi, a revni su britanski analitičari u borbi protv ove biljke izračunali da njihovu zemlju u ovom kontektu ona može stajati i nevjerojatnih 4 milijarde funti (9.23 milijardi KM) godišnje, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije