Sigurno ćete željeti još: Recept za savršeni sutlijaš neodoljivog ukusa
Sutlija ili sutlijaš je slatko jelo sa rižom i mlijekom, tipično za područje Balkana i Turske, a mnogi su oduševljeni okusom, iz tog razloga odlučili smo da sa vama podijelimo tajnu savršenog sutlijaša.
Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi "süt" što na bosanskom jeziku znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.
Naročito je dobra ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi, naribana čokolada ili čak cimet. U tom slučaju, djeca će je pojesti dok se vi okrenete na drugu stranu.
Uživo iz Skenderije s utakmice godine | Bosna i Hercegovina - Hrvatska
Sastojci:
- 0,75 l mlijeka
- 2 šoljice riže
- 7 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 2 kašike namjenskog brašna
- 1/2 šoljice vode
- malo čokolade
- prstohvat cimeta
- malo šlaga
- 1/2 banane
Priprema:
Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provri, uspite rižu i miješajte, a kad proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.
U pola šoljice hladne vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte, da smjesa ostane bez grudvica i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.
Ukoliko želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.