Sedam restoranskih navika koje mnogi imaju, a zapravo su jako nepristojne
Svi mi volimo biti pristojni, posebno kad je riječ o odlasku u restoranu i ponašanju za večerom.
Ali, ponekad ono što mnogi misle da je pristojno, zapravo uopšte nije. Neke pristojne navike na koje su mnogi navikli kod kuće, u restoranu zapravo ne vrijede.
Ovih sedam navika bi svi trebali što prije promijeniti, piše Miss7.
Dirljivo pismo zaposlenika OŠ Prečko: Srca su nam slomljena, ali niste sami. Tuga je cijena ljubavi
1. Sami pronalazite mjesto gdje ćete sjesti
Vidjeli ste prazno mjesto, a nemate rezervaciju? I umjesto da pričekate konobara, poželite mu olakšati i sjednete sami. Ali, zapravo, nikad ne znate kakav je raspored u restoranu kad je riječ o mjestima i za koji je stol zadužen koji konobar.
Zato, ako vam nije izričito rečeno da možete sjesti kamo god želite, radije pričekajte konobara da vas uputi.
2. Previše priče s konobarom
Uvijek je pozitivno kad je osoba dobre volje i želi razgovarati, odnosno razmijeniti nekoliko sitnih rečenica. Ali čak i ako restoran nije prepun, konobar ima i drugih stvari za raditi nego pričati s vama o sitnicama ili pak čekati dok vi odlučite koje piće želite i slično. Pokušajte skratiti komunikaciju što je više moguće - i budite ljubazni.
3. Ignorirate specijalnu ponudu
Kuhinja taj dan nudi posebne (i nerijetko jedinstvene) specijalitete koje je konobar zapamtio sa svim detaljima. A kad vam ponudu želi izložiti, odlučno ga prekinete (da se čovjek ne muči uzalud). Ali, to je pogrešno. Pustite ga da obavi svoj zadatak, a osim toga možda shvatite da vas je neko jelo doista i privuklo.
4. Naručujete od drugog konobara
Spremni ste naručiti, ali konobara koji vas poslužuje nema na vidiku. A ako mahnete drugome i poželite naručiti od njega samo ćete zakomplicirati situaciju. Ako ne vidite svoga konobara, recite njegovom kolegi ili kolegici da ga pozove, budući da ti je potreban. I to je to. Skratit ćeš si vrijeme čekanja i izbjeći zbunjujuću situaciju.
5. Pomažete pri pražnjenju poslužavnika
Ne, ne i ne. Nikada. Bez obzira je li konobaru u rukama ili na stolu, NIKADA ne dirate ono što je na poslužavniku. Konobar najbolje zna kako što složiti i kako će time balansirati. To što mislite da će mu pomoći dodatni par ruku - neće.
6. Sami pospremate iza sebe
Prolili ste piće, razbili tanjur ili pak srušili zdjelu s hranom i instinktivno odlučujete počistiti nered ubrusima ili skupljanjem ostataka? To je još jedno veliko "ne". Naravno, čašu možete podići ako je pala na stol, ali ako je riječ o većem neredu ili razbijenom staklu, pustite konobara da to uredi. On ima sve što je potrebno da to počisti, a sve što vi možeš napraviti je skloniti se ako treba - i naručiti novo piće.
7. Sami pospremate tanjure sa stola
Nemojte. Nakon što završite s jelom, kao i ostatak društva za stolom, pozovi(te) konobara koji će sam pokupiti tanjure redoslijedom koji njemu odgovara. To što ćete ih sve skupiti na hrpu neće mu pomoći pri balansiranju i nošenju svega odjednom u kuhinju. Ako može, učinit će to sam ili će doći u više navrata. Tako će mu biti puno lakše nego da mu vi određujete što i kako teba nositi. I da još jednom ponovimo - budite ljubazni!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.