Tajne bontona: Kako konobaru ostaviti poruku uz pomoć viljuške i noža

2
Radiosarajevo.ba
Tajne bontona: Kako konobaru ostaviti poruku uz pomoć viljuške i noža
Foto: Pixabay / Ilustracija

Objedovanje kod kuće može biti neformalno i bez previše pravila, no u restoranu biste se trebali pridržavati odgovarajućeg bontona.

Ono uključuje konzumaciju hrane bez srkanja i mljackanja, kao i korištenje određenog pribora za jelo.

Položaj viljuške i noža na tanjuru može značajno pridonijeti cjelokupnom ugođaju objedovanja u restoranu jer to konobaru šalje određene poruke kojih možda niste ni svjesni.

Osnaživanje žena u BiH: Pokrenut projekat 'Ženski karavan za pravdu i pomirenje'

Osnaživanje žena u BiH: Pokrenut projekat 'Ženski karavan za pravdu i pomirenje'

1. Još uvijek jedem

Kada želite polako uživati u obroku, a da vam se konobar ne vrzma oko 'glave' ili, ne daj Bože, uzme tanjur prije nego što ste završili s jelom, važno je viljušku i nož staviti na tanjur pod uglom od 45 stepeni, odnosno priborom formirati piramidu na tanjuru. Na taj način poručit ćete: "još uvijek jedem".

2. Očekujem sljedeći slijed

Kada ste završili s jelom, ali želite konobarima poručiti da vam da donesu sljedeći slijed, od viljuške i noža napravit ćete krst na sredini tanjura.

3. Završio sam s jelom

Kada ste gotovi s jelom i ne želite više jesti, viljušku i nož postavit ćete u uspravan paralelan položaj, odnosno okomito na tanjur. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjur i pribor za jelo sa stola.

4. Bilo je prefino

Kada konobaru i kuharu želite izraziti kompliment, viljušku i nož položit ćete vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo. Na taj način sigurno ćete izmamiti osmijeh na lice ugostiteljskom osoblju.

5. Nije mi se svidjelo

Ako želite pokuditi jelo, sigurno ćete veću količinu hrane ostaviti na tanjuru. Ovu poruku jasno ćete komunicirati i ako nož 'provučete' kroz viljušku, a pribor stavite na tanjur pod uglom od 45 stepeni.

Bonton u restoranu - undefined

Foto: Facebook: Bonton u restoranu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije