Ovo je 10 pravila bontona kojih se vrijedi prisjetiti: Kada svi dobiju jelo...

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je 10 pravila bontona kojih se vrijedi prisjetiti: Kada svi dobiju jelo...
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Praznici su jedna od prigoda kada ne možete pretjerati - kako s hranom, tako i s postavljanjem stola.

Pustite mašti na volju, ali se prisjetite i nekih osnovnih pravila bontona.

1. Nakon sjedanja za stol salvetu razmotajte i stavite u krilo. Ne tresite je, ne mašite njome. Salveta se drži u krilu sve do nakon deserta. Nemojte čistiti pribor za jelo niti brisati lice, a pogotovo nemojte s njom brisati nos. Prilikom ustajanja od stola za vrijeme jela, salvetu presavijte i spustite pokraj tanjura, lijevo ili desno. Na kraju salvetu ostavite presavijenu na lijevoj strani tanjura. Nipošto je nemojte zgužvati i baciti na stol, ali ni presaviti krajnje precizno; probajte je saviti tako da se ne vide mrlje.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

2. Laktovi se drže uz tijelo, a ne na stolu.

3. Kad svi za stolom dobiju jelo, onda se možete započeti jesti.

4. Pravilo glasi: “Jedi na lijevoj strani, pij na desnoj”, što znači da su vaši tanjuri s vaše lijeve strane, a čaše s desne strane.

5. Čaše za bijelo vino, šampanjac, kao i za ostala hladna vina drže se za stalak; čaša za vodu, kao i čaše za crno vino primaju se za gornji dio.

6. Žlice i noževi složeni su desno, a vilice s lijeve strane tanjura. Iznad tanjura nalaze se desertna kašika i viljuška. Priborom se koristimo kako se jela poslužuju, a obično je to izvana prema unutra.

7. Pribor za jelo drži se dosta čvrsto, ali ne previše kruto. Nož u desnoj ruci, a viljuška u lijevoj. Ako se jede samo viljuškom, tada se ona drži u desnoj ruci. Kašika se ustima prinosi širom stranom. Nožem nikada ne prinosimo hranu ustima. Ne mašite priborom za jelo i ne upirite ga u nikoga - isto vrijedi i za azijske štapiće.

8. Tanjir uvijek treba nagnuti od sebe, piše Jutarnji.hr.

9. Nemojte odjednom izrezati cijeli komad mesa, a kruh se ne grize, nego se lomi rukama.

10. Ne znate li kako se nešto jede, pričekajte da drugi počnu pa pratite njihov način jedenja. Nije sramotno, baš suprotno, smatra se pristojnim pitati kako se servirana hrana treba jesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije