Savršenstvo sezone: Ukusni kolač s jabukama, orasima i čokoladnom glazurom
Bez grižnje savjesti, ovaj kolač možete ponuditi vašem malom sladokuscu za užinu ili doručak, a nećete se nimalo razočarati.
Sočan, sa svim plodovima jeseni i zime, savršen zalogaj uz topli kakao ili čaj. Nije previše sladak, a djeca ga obožavaju.
Za biskvit (mjera je šolja od 2 dl):
- Šolja pirova integralnog griza
- Šolja mljevenih oraha
- 2 jaja
- Šolja i po mlijeka
- 4 velike jabuke
- Šolja kokosova šećera (ja sam stavila malo manje, oko 1,5 dl), ali može slobodno 2 dl
- Šolja kokosovog ulja
- 3 kašike gorkog kakao praha
- 1 prašak za pecivo
Za preljev:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 1 kašika kokosovog ulja
- oko 1 dl mlijeka
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte na veći ribež. Jaja stavite u zdjelu, dodajte šećer i mikserom pjenasto izradite. Dodajte pola količine griza i oraha pa kašikom dobro umiješajte. Dodajte kokosovo ulje, ostatak griza i oraha, jabuke, kakao i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko i sve dobro promiješajte. Prebacite u nauljeni kalup veličine 25×35 cm. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta u dobro zagrijanoj pećnici.
Kada je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite oko pola sata na sobnoj temperaturi. U lončić stavite čokoladu, mlijeko i kokosovo ulje pa zagrijavajte na laganoj vatri dok ne dobijete glatku glazuru. Ako vam se čini previše gusto, slobodno dodajte još malo mlijeka. Glazuru prelijte preko kolača i poravnajte. Kada se kolač sasvim ohladi, stavite ga u frižider na sat vremena, piše Večernji list.
Armin Gigović za Radiosarajevo.ba: Barbarez od prvog dana vjeruje u mene. Navijači su nam snaga
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.