Savršeni lagani ručak: Ukusna čorba sa piletinom
Sastojci:
500 g pilećeg bijelog mesa
2 mrkve
1/2 korijena peršuna
1/3 korijena pasternaka
100 g celera
3 srednja krompira
1 list lovora
2 kašičice soli
1 kašičica mljevenog bibera
2 kašičice suhog biljnog začina
2 kom žumanaca
1,5-2 dl kisele pavlake
po želji limuna
Priprema:
Pileće bijelo meso proprati pod mlazom hladne vode, staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuha.
Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i suhi biljni začin, bibera i list lovora.
Kada meso počne da se odvaja od kosti, isključiti plotnu i procijediti tečnost.
Meso i povrće ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno sa iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.
Procijeđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povrće. Proveriti ukus i po potrebi dodati nedostajući začin i staviti da samo malo proključa.
U posebnoj činiji viljuškom umutiti samo žumanca i kiselu pavlaku. Bjelanca ostaviti za neku poslasticu.
Skinuti lonac sa plotne i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razrijeđene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva masa, promiješati cijelu količinu čorbe.
Pri serviranju, može se dodati sitno sjeckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.