Slasne i lake za napraviti: Kiflice s korom od limuna i pudingom od vanilije
Ovih kiflica jednostavno se ne možemo zasititi – zbog toga ih ne jedemo samo za doručak. Donosimo vam recept za 12 slasnih komada…
Za nadjev s pudingom:
• 1 pakiranje pudinga od vanilije
• 400 ml mlijeka
• 1 jaje
• 2. kašike šećera
• 200 g punomasnog kiselog vrhnja
Za tijesto:
• 550 g brašna
• ½ kockice kvasca
• 100 g šećera
• 1 jaje
• ½ kašičice naribane kore od limuna (bio)
• 250 ml mlakog mlijeka
• 100 g mekog maslaca
• prstohvat soli
Za premazivanje i posipavanje:
• šećer u prahu
Priprema:
1. Prašak za puding pomiješatej s 3 kašike hladnog mlijeka. Stavite mlijeko u lonac pa unutra razmutite jaje te ugrijte. Zakuhajte mlijeko te umiješajte u to smjesu za puding pa ostavite da se kuha još oko minute. Maknite lonac sa šporeta, prelijte puding u šoljicu da se malo ohladi. Nakon 10 minuta umiješajte vrhnje. Prekrijte šoljicu (npr. aluminijskom folijom) da se na pudingu ne napravi kožica.
2. Sada je na redu tijesto: miksajte brašno, kvasac, šećer, koru od limuna, mlako mlijeko, meki maslac i jaje oko pet minuta. Potom prekrijte tijesto te stavite na toplo mjesto da se diže oko 45 minuta dok otprilike ne udvostruči volumen. Zatim ga još jednom promijesite rukama.
3. Izvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini te narežite na trokute. Svaki trokut premažite sa 1 do 2 kašike pudinga te oblikujte trokute u kiflice. Pri tome najdužu stranu trokuta najprije preklopite pa onda namotajte. Prije nego što stavite kiflice u pećnicu, stavi ih na lim obložen papirom za pečenje te ostavite da se dižu još 15 minuta.
4. Na kraju pecite kiflice u pećnici zagrijanoj na 170 stepeni do zlatnožute boje oko 25 minuta, a zatim ih ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki. Prije posluživanje ih pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.