Savršene pogače za svaki obrok: Potrebno vam je samo 5 sastojaka

0
Radiosarajevo.ba
Savršene pogače za svaki obrok: Potrebno vam je samo 5 sastojaka

Svježe pečene pogače savršene su za svaki obrok, a ovaj jednostavan recept zahtijeva samo pet sastojaka i sat vremena vašeg vremena.

Bilo da ih poslužujete uz supu, salatu ili ih jednostavno jedete same, ove pogače su neodoljive i lako ih je pripremiti.

U nastavku otkrivamo recept koji će vas inspirisati da se okušate u pečenju.

Mohamed Salah iznenadio javnost: Ovome se niko nije nadao

Sastojci

  • 500 g brašna za hljeb (jako bijelo), plus dodatno za posipanje
  • 7 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica suncokretovog ulja, plus dodatno za radnu površinu i posudu

Priprema

U zdjelu stavite brašno, kvasac, šećer, sol i ulje. Prelijte sa 325 ml tople vode, a zatim miješajte spatulom ili rukom dok se ne sjedini u grudastu smjesu.

Provjerite da je svo brašno dobro sjedinjeno. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta. Lagano nauljite radnu površinu i premjestite tijesto na nju. Mijesite tijesto najmanje deset minuta dok ne postane čvrsto i elastično – ako imate mikser, možete to raditi s nastavkom za tijesto pet minuta.

Oblikujte tijesto u loptu i stavite u čistu, nauljenu zdjelu. Ostavite na jedan sat, ili dok ne udvostruči svoj volumen. Premjestite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u duguljasti oblik.

Prepolovite tijesto, a zatim svaku polovinu podijelite na četiri dijela, tako da dobijete osam jednakih komada. Oblikujte svaki dio u čvrstu loptu i stavite na pobrašnjeni pleh, ostavljajući prostor između svake lopte za dizanje. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže 40 minuta do jedan sat ili dok ne udvostruči svoj volumen.

Uživajte u mirisu svježe pečenih pogača koje će obogatiti svaki obrok!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak