Savršen recept za piletinu: Hrskava magija na vašem tanjiru
Piletina je jedno od najuniverzalnijih jela u kuhinji – blagog okusa, mekana i savršena za upijanje začina. Dok se u hladnijim danima najčešće priprema pečena u rerni, tokom toplijih mjeseci mnogi se okreću roštilju kao ukusnijoj i zabavnijoj alternativi. Vrhunski kuhari sada dijele trik za pripremu cijele piletine na roštilju uz pomoć limenke piva.
Benjamin Ferra Y Castell, glavni kuhar u londonskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom Pavyllon, tvrdi da je "pivska piletina" neizostavan dio svakog ljetnog roštilja.
Trik je jednostavan: u pile se stavi poluprazna limenka piva, a zatim se meso postavi uspravno na roštilj. Para iz piva iznutra kuha meso na pari, dok spoljašnji dio postaje nevjerovatno hrskav. Iako izgleda pomalo neobično dok se peče, rezultat je izuzetno sočno meso s predivno zapečenom koricom.
Ferida Nišić iz Hadžića: "Moj brat i rođaci nestali su prije 33 godine, a mi još tražimo istinu"
Dean Harper, kuhar iz Harper Fine Dininga, pojašnjava da ova metoda kombinuje pečenje i kuhanje na pari, čime se sprječava isušivanje mesa, posebno prsa. Dodatna prednost jeste ravnomjerno pečenje – budući da piletina stoji uspravno, vrući zrak kruži oko nje i omogućava da kožica bude jednako hrskava sa svih strana.
Za pripremu ovog jela potrebno je: cijela piletina (1.6 do 1.8 kg), pola limenke lager piva, maslinovo ulje, začini (dimljena i slatka paprika, bijeli i crveni luk u prahu, kajenski biber, smeđi šećer, so i biber), te svježi timijan i ruzmarin za dodatnu aromu. Sve začine pomiješajte s uljem u gustu smjesu, utrljajte po piletini, stavite je preko limenke i pecite na zatvorenom roštilju oko 75 do 90 minuta, na indirektnoj vatri.
Nakon pečenja, piletinu ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja. Limenku pažljivo uklonite, a meso poslužite uz priloge po izboru.
Ova metoda donosi nevjerovatne rezultate uz minimalan trud – idealna je za porodične ručkove, okupljanja s prijateljima ili bilo koju priliku kada želite oduševiti ukusnim i sočnim jelom s roštilja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.