Riječ dermatologa: Kako oporaviti i njegovati kožu nakon vrelog ljeta?

0
Radiosarajevo.ba

Ovogodišnje ekstremno vrelo ljeto stiglo je svome kraju.

Naravno, ima tu i onih sretnika koji su na moru u septembru, no većina drugih već je u "punom radnom pogonu" i sa sjetom razmišljamo o danima godišnjeg odmora, ma gdje smo ga proveli. 

Sve to zvuči jako lijepo, no naša koža tokom ovakvog ljeta prolazi i kroz ne tako idealno stvari. Sunce je bilo izrazito jako, klima "teška", česta depiliranja, sol - ko je bio na moru, i sve to sa sobom nosi oštećenja i suhoću, a jesen je pravo vrijeme da kožu oporavimo.

Džanan Musa: "Odbio sam ponude iz NBA lige, ja sam pobjednik"

Kako to pravilno učiniti, za hrvatski je Journal svojevremeno komentirala dr. med. Maja Kolić, specijalistica dermatologije i venerologije.

Njen je savjet - prvi i najvažniji korak pri oporavaku kože nakon ljeta jeste hidratacija.

"U svakodnevnu rutinu potrebno je uvesti kozmetiku koja je bogata antioksidansima s obzirom na to da je koža bila izložena suncu. Uz kvalitetnu kozmetiku, preporučujem dovoljan unos tekućine kako bi se koža hidratizirala i iznutra", objasnila je.

Foto: Pexels: Ne zaboravite piti dosta tečnosti

Nakon dolaska s mora, stava je doktorica, uz sve navedeno, bilo bi dobro da dogovorite termin kod svog dermatologa za preventivni pregled madeža.

Nadalje, savjetuje dr. Kolić, kako biste oporavili svoju kožu lica i tijela nakon dugotrajnog izlaganja suncu ljeti od izuzetne je važnosti u svakodnevnu rutinu uvesti proizvode i kozmetiku koju u svom sastavu imaju antioksidanse (vitamin C i vitamin E), hijaluronsku i mliječnu kiselinu.

"Ono što bih istaknula kao najvažnije je nanošenje kreme ili mlijeka na tijelo odmah nakon tuširanja, isto kao i nakon čišćenja lica. Koža nakon ljeta i nakon dugotrajnijeg izlaganja suncu bude isušena i dolazi do osjećaja zatezanja kože tako da joj je potrebna svakodnevna hidratacija i njega kako bi se prevenirao transdermalni gubitak vlage", dodaje ona.

Foto: Pexels: Nanesite kremu odmah nakon čišćenja

Na pitanje - postoji li nešto što se nikako ne bi smjelo raditi nakon ljeta? - odgovorila je: "Općenito nema tretmana koji se ne smije raditi nakon ljeta, ali ovisi o tome koji problem ima pacijent. Ne smije se zaboraviti nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom iako je ljeto gotovo. Fotozaštita je najvažnija u sprečavanju ubrzanog starenja kože."

Kako pripremiti kožu za jesen i hladnije dane?

"Najbolja priprema kože za jesen je dovoljno njege i hidratacije. Preporučeno je konzultirati se s dermatologom oko odabira kreme, pogotovo za pacijente koji imaju suhu i osjetljivu kožu. Ljeti se najčešće nanose kreme laganije teksture. Za hladnije dane je potrebno nanositi kremu drugačije teksture, koja u sastavu sadrži više masnoće.

Foto: Pexels: Nije loše konsultirati se s dermatologom

U hladnijim danima, zrak u zatvorenim prostorima je suh i topao, dok su vani niske temperature i vjetar koji šteti našoj koži. Zbog toga, nakon tuširanja i nanošenja kreme na tijelo i lice, treba pričekati barem četrdeset minuta do sat vremena kako bi se krema u potpunosti upila u kožu", za kraj poručuje dr. Kolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak