Reguliše krvni pritisak i obnavlja krvnu sliku: Lako se priprema i ima je posvuda

0
Radiosarajevo.ba
Reguliše krvni pritisak i obnavlja krvnu sliku: Lako se priprema i ima je posvuda

Kopriva, često poznata po svojoj "opakoj" reputaciji zbog žarenja koje izaziva kad je dodirnemo, otkriva svoju pravu ljepotu i ljekovita svojstva pod pažljivim okom stručnjaka. Fitoaromaterapeut Anton Rudan, zajedno s iskusnom botaničarkom Gabrijelom Vrbetić, ističe nevjerojatne prednosti ove biljke koja se lako može naći širom prirode.

Kopriva nije samo trn u oku onima koji neoprezno prolaze pored nje, već je i moćan saveznik u očuvanju zdravlja. Rudan ističe da je kopriva bogata mineralima poput željeza te vitaminima A, C i K, čineći je nezamjenjivom u obnovi krvne slike i snižavanju visokog pritiska.

Njezina ljekovitost poznata je kroz stoljeća, a istraživanja potvrđuju njezino blagotvorno djelovanje na srce i krvne žile.

Dvostruka radost za BiH: Džejla Makaš donijela srebro, a Nedžad Husić bronzu sa EP u taekwondou

Vrbetić naglašava da kopriva nije rezervirana samo za iskusne znalce, već je lako dostupna svima. Kroz upotrebu priručnika ili internetskih izvora, svako može naučiti prepoznati ovu ljekovitu biljku i iskoristiti je u svakodnevnoj prehrani. Također, Gabrijela dijeli svoje osobno iskustvo grickanja sirovog bilja, posebno koprive, ističući njezinu slatku notu i koristi za cirkulaciju.

Ovo proljeće predstavlja idealnu priliku za očišćenje tijela od nakupljenih toksina i energiju za buduće izazove. Šetnja prirodom uz sakupljanje koprive za ručak postaje ne samo nutritivno bogata već i terapijski korisna aktivnost.

Crne rotkvice - veliki saveznik u očuvanju dobrog zdravlja

Recepti poput koprivne pite mogu oduševiti čak i one koji nisu upoznati s blagodatima samoniklog bilja.

Priprema:

Vrlo se jednostavno priprema od lisnatog tijesta jer je prhko pr teško. Razvaljate pola pakiranja lisnatog tijesta, stavim u okrugli lim i na to stavim koprivu pripremljenu kao špinat. Kopriva se prvo blanšira, a zatim pripremi s bijelim lukom, maslacem, mlijekom i brašnom, baš kao špinat, samo malo gušće da se ne razlijeva.

Odozgo stavite neki slani sir - ementaler, mozzarellu, grabancijaš, fetu ili gorgonzolu, kako kome paše. Zatim od ostatka lisnatog tijesta preko nadjeva napravite rešetke i ispečete - kaže Gabrijela. Možete dodati i medvjeđi luk pa će pita imati okus po luku ili trputac te će biti gorkasta.

Kopriva, dakle, nije samo obična biljka - ona je prava riznica ljekovitosti koja čeka da bude otkrivena i iskorištena za dobrobit svih koji se odluče zaviriti u čarobni svijet prirode, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak