Recept za ukusan sirup od suhih šljiva: Oživljava sjećanja na mirisne kuhinje naših nana
Uz tradiciju i jednostavnost domaće pripreme, sadašnje generacije sve više cijene kada je u pitanju prehrana. U tom duhu, otkrivanje starih recepata i njihovo prilagođavanje savremenim životnim stilovima predstavlja pravu gastro avanturu.
Upravo u toj riznici zaboravljenih delicija nalazi se i jedan od najukusnijih prirodnih slatkiša – sirup od suhih šljiva.
Ovaj neodoljivi sirup ne samo da oživljava sjećanja na mirisne kuhinje naših nana već i pruža bogatstvo zdravih svojstava suhih šljiva. Nježna aroma, slatkasti okus i ljekovite prednosti čine ovaj sirup izvrsnim dodatkom vašem jelovniku.
Nenad Marković objavio fotografiju i poručio: 'Ovo je Bosna'
Slijedeći tradicionalni recept, predstavljamo vam korake kako biste i sami mogli uživati u jedinstvenom okusu sirupa od suhih šljiva, savršenom začinu za raznovrsne kulinarske kreacije i napitke. Započnimo putovanje kroz vlastitu kuhinju i oživimo okuse prošlih vremena s modernim dodirima, piše Dobra hrana.
Sastojci:
- 200 g suhih ili 500 g svježih šljiva
- 1 kašika mljevenog cimeta ili 2 štapića cimeta
- 2 lista lovora
- korica jednog limuna
- džin ili voćna rakija po želji
- limunov sok ili limunska kiselina po želji
- šećer po želji
Priprema:
Šljive očistite od koštica te ih narežite na sitnije komade. Štapiće cimeta slomite na komadiće ili ih zgnječite. Naribajte koricu limuna. Ubacite sve skupa u lonac te dolijte vode dovoljno da ih prekrije.
Uz vodu po želji dodajte alkohol, a najbolje će odgovarati voćna rakija ili džin. Alkohol se dodaje da bi se pojačala aroma cimeta. Sirup je najbolje kuhati u poklopljenom loncu kako se ne bi izgubile željene arome. Kuhajte dok se šljive ne raspadnu. Procijedite i po želji dodajte šećer i limunov sok ili limunsku kiselinu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.