Recept za mamine žarbo šnite: Najbolja kombinacija oraha, pekmeza i čokolade
Žarbo šnite je kolač koji može stajati sedmicama i sa svakom sedmicom postaje sve bolji.
"Iznenadila sam se jednostavnošću sastojaka u ovom kolaču. Orasi, pekmez i čokolada s prhkim biskvitom koji, s vremenom, postaje izuzetno mekan. Ovaj recept je od moje majke za vas, a svi znamo da mame prave najbolje kolače!", poručuje blogerica Ena Kokanović Nagy.
Žarbo šnite bit će slatki dašak tradicije na tvom prazničnom stolu, ali to je kolač u kojem se može uživati svaki dan. Donosimo odličan recept Ene Kokanović Nagy.
Prepoznajete li lopova sa video snimka? U Sarajevu ukrao veću količinu Nutelle i čokolade
Sastojci
- brašno 250 g
- mast 150 g
- jaje 1 kom
- instant kvasac 1 kašika
- šećer 0,50 kašika
- mlijeko 3 kašika
- domaći pekmez
- mljeveni orasi 300 g
- orasi 3 kašika
- čokolada
Priprema
- U tri kašike toplog mlijeka otopite 1 kašiku instant kvasca i pola kašike šećera. U drugoj posudi promiješajte brašno, mast i jaje. Dodajte kvasac u mlijeku i umijesite glatko tijesto. Podijelite na 3 jednaka dijela i razvaljajte 3 kore.
- Veličinu kore odredite po veličini tepsije u kojoj ćeš peći kolač. Orasima dodajte šećer i promiješajte. Ova količina šećera je dovoljna da vrlo malo zasladi orahe, ako volite slađe, slobodno dodajte više pošto u tijesto ne ide šećer, nećete pretjerati.
- Žarbo slažete tako da u namašćenu tepsiju stavite koru, izbodete je vilicom kao i svako prhko tijesto.
- Zatim, namažete pekmezom, pa po pekmezu pospete orahe i onda opet koru stavite gore i tako sve dok ne potrošite kore. Na zadnju koru ne stavljate ništa.
- Kolač se peče na 180 stepeni, 25 minuta.
- Kada se kolač malo prohladi, prelijte ga čokoladnom glazurom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.