Recept za ljetni ručak: Lagana pita od tikvica
Radiosarajevo.ba
Tikvice jako volimo na bilo koji način, a tek pite...pa to je pravi užitak.
Lljeto je, a vjerujemo da je pita sa tikvicama izuzetno mekana i sočna pravi izbor za vaš brzi ručak.
Sastojci:
Efendić: "Vlada FBiH donijela je odluku da smijeni najuspješniju upravu Aerodroma Sarajevo"
- 5 jaja
- 120 g prosijanog brašna
- 75 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 120 g žuti cheddar sira
- 1 crni luk,veća ljutika ili 4 struka mladog luka
- 2 manje ili 1 veća mrkva
- 700 g izrendanih tikvica
- pola kašičice italijanskog začina (ruzmarin, origano, majčina dušica)
- po ukusu so i biber
Stručnjaci objasnili: 'Čokoladu mnogi jedu na pogrešan način'
Priprema:
- Uključiti rernu da se grije na 180 stepeni.
- Manji đuveč, veličine 20cm x 28cm ili sličnih veličina, prekriti papirom za pečenje.
- U veću zdjelu umutiti jaja, ulje, prašak za pecivo i prosijano brašno.
- Dodati izrendane tikvice, izrendanu mrkvu, izrendan ili sitno isjeckan sir i sitno isjeckan luk i sve to sjediniti sa špatulom i na kraju dodati so, svježe samljeven biber i italijanski začin.
- Sipati pripremljenu masu u mali đuveč ili u šta ćete peći i peći u prethodno zagrijanoj rerni od 40 do 45 minuta, ja sam pekla skoro sat vremena.
- Pečenu pitu izvaditi sa papirom za pečenje i ostaviti na žici da se ohladi.
- Sijeći prohlađenu pitu i poslužiti sa domaćim kiselim mlijekom.
Ako ste ljubitelj kefira ili punomasnog jogurta, to može biti također dobar izbor, piše Coolinarika.
Prijatno!!!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (1)