Recept za jelo koje je obilježilo naše djetinjstvo: Počastite se danas Ajnpren supom
Ajnpren supa ili izvorno "Einbrennsuppe", u našem narodu poznata jos kao i "amper supa ili "prežgana juha", othranila je mnoge generacije i postala simbol za najjednostavnije jelo u djetinjstvu.
Sam naziv dolazi iz njemačkog jezika i riječ einbrennen bi se mogla prevesti kao - zaprženo. Ajnpren supa se u davna vremena mogla naći kao svakodnevni doručak zemljoradnika na jugu Njemačke, u Austriji i Švicarskoj, odakle je stigla i na naše prostore.
Obradujte i okrepite danas sebe i svoje najmilije supom od, kako su se neki znali našaliti, "ničega".
Trump nominovao državnu advokaticu: "Iskusna je i stroga prema kriminalu"
Sastojci:
- 3 kašike ulja
- 3 kašike brašna
- 1 mala kašika crvene paprike
- začini po zelji (vegeta, sol, kim, biber, peršun)
- 1.5l vode ili povrtnog temeljca
- 2 jajeta
Priprema:
Na ulju prepržite brašno do žućkaste boje. Dodajte crvenu papriku i odmah podlijte vodom.
Kad prokuha, dodajte začine. Kuhati oko pet minuta i pred sam kraj lagano dodajite, miješajuću pjenjačom, prethodno umućena jaja.
Kad jaja isplivaju na površinu, supa je gotova.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.