Recept za jelo koje ćete često praviti: Pilav s piletinom na starinski način

1
Radiosarajevo.ba
Recept za jelo koje ćete često praviti: Pilav s piletinom na starinski način

Ovaj skromni recept osim piletine i riže sadrži sastojke za koje smo sigurni da ih imate u vašoj kuhinji.

Još jedna prednost ovog ukusnog jela je ta što ćete uprljati samo jedan lonac. Idealno, zar ne?  

Sastojci:

  • 2 pileća batka
  • 2 pileća karabatka
  • 2 pileća krila
  • 3 mrkve, narezane na kolutiće
  • 2 crvena luka, nasjeckana
  • 100 g graška
  • 200 g riže
  • 800 ml pilećeg temeljca (od ostatka pileta možete skuhati temeljac a možete koristiti i jušne kocke)
  • 1 kašika putera ili biljne ulja
  • 1 mala kašika crvene paprike
  • sol i biber
  • svježi peršun nasjeckan 

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte puter. Kako bi pilav bio što ukusniji i intenzivniji, zapecite pileće meso sa svih strana, dok ne dobije koru. Izvadite zapečeno meso i na istoj masnoći kratko prepržite luk. Dodajte malu kašiku crvene paprike, rižu, nasjeckanu mrkvu i grašak. Promiješajte sve. Podlijte temeljcem, posolite i pobiberite po želji. Dodajte komade piletine i pustite da prokuha na jačoj vatri.

Brojna poznata lica u Skenderiji: S tribina navijaju Mirela Bećirović i Razija Mujanović

Kada je pilav prokuhao, smanjite vatru i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri 45 minuta. Tava neka bude na pola zaklopljena. Povremeno pažljivo promiješajte Kada je riža kuhana, a piletina omekšala, pilav je gotov. Kod posluživanja pospite gore svježi sjeckani peršin i poslužite uz zelenu salatu.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak