Recept za jelo koje ćete često praviti: Pilav s piletinom na starinski način
Ovaj skromni recept osim piletine i riže sadrži sastojke za koje smo sigurni da ih imate u vašoj kuhinji.
Još jedna prednost ovog ukusnog jela je ta što ćete uprljati samo jedan lonac. Idealno, zar ne?
Sastojci:
- 2 pileća batka
- 2 pileća karabatka
- 2 pileća krila
- 3 mrkve, narezane na kolutiće
- 2 crvena luka, nasjeckana
- 100 g graška
- 200 g riže
- 800 ml pilećeg temeljca (od ostatka pileta možete skuhati temeljac a možete koristiti i jušne kocke)
- 1 kašika putera ili biljne ulja
- 1 mala kašika crvene paprike
- sol i biber
- svježi peršun nasjeckan
Priprema:
U dubljoj tavi zagrijte puter. Kako bi pilav bio što ukusniji i intenzivniji, zapecite pileće meso sa svih strana, dok ne dobije koru. Izvadite zapečeno meso i na istoj masnoći kratko prepržite luk. Dodajte malu kašiku crvene paprike, rižu, nasjeckanu mrkvu i grašak. Promiješajte sve. Podlijte temeljcem, posolite i pobiberite po želji. Dodajte komade piletine i pustite da prokuha na jačoj vatri.
Brojna poznata lica u Skenderiji: S tribina navijaju Mirela Bećirović i Razija Mujanović
Kada je pilav prokuhao, smanjite vatru i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri 45 minuta. Tava neka bude na pola zaklopljena. Povremeno pažljivo promiješajte Kada je riža kuhana, a piletina omekšala, pilav je gotov. Kod posluživanja pospite gore svježi sjeckani peršin i poslužite uz zelenu salatu.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.