Recept za domaći pelinkovac: Protiv boli u želucu i kiseline
Pelinkovac kao pripravak za liječenje bolova u želucu, manjka želučane kiselineili nadutosti idealno je piti 30 minuta prije doručka, na prazan želudac.
Pripremiti ga možete i sami, nije uopće teško.
Pripremite ga tako da od 15 do 20 grama pelina namočite u litri dobrog crnog vina. Ostavite 10 dana, uz svakodnevno mućkanje, pa procijedite.
Pije se po jedna mala čašica natašte prije doručka. Ili 3 kašike listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite.
Neka odstoji 8 dana, tokom kojih povremeno treba protresti tekućinu. Vino procijedite u tamnu bocu. Pije se jedna čašica na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.
Svježi pelin možete i sameljeti i iscijediti. Zatim tri kašike soka prelijte kipućim vinom, a potom umiješajte med. Uzimati čašicu vina na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.