Recept za brzu i ukusnu zgužvanu zeljanicu koju ćete stalno praviti

0
Radiosarajevo.ba
Recept za brzu i ukusnu zgužvanu zeljanicu koju ćete stalno praviti

Recept za zgužvanu pitu od špinata.

Način pripreme:

Duboku šerpu veličine 26 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu.

Požar bukti kod Vrtaljice: Angažovani su svi vatrogasci, građani se mole za pomoć

Špinat sitno isjeckati, posoliti sa pola kašičice soli, ostaviti pet minuta, pa ga dobro rukama ocijediti.

U dublju zdjelicu razbiti jaja, dodati kašičicu soli i žicom za mućenje sjediniti. Dodati ulje i umutiti. Ubaciti jogurt i prašak za pecivo pa umutiti. Na kraju dodati sitan sir i iscijeđeni špinat i kašikom sve sastojke sjediniti.

U pripremljenu posudu za pečenje staviti dvije kore na dno, i prvu koru poprskati sa malo fila (odvojiti još jednu koru koja će ići na površinu pite).

Sada, uzimati po jednu koru, blago je rukom zgužvati, ubaciti u pripremljeni fil i redati u posudu za pečenje, preko složene dve kore. Prilikom redanja samo malo ih raširite, da nisu zbijene.

Preko prvog reda složenih kora, nastavite slaganje ostalih kora (ja sam složila tri reda kora tako da mi je pita bila prilično visoka, a vi ako želite da vam pita bude niža složite je u dublji pleh veličine 35cm x 20cm u jednom redu). Na kraju pitu prekriti ostavljenom korom i preliti je ostatkom fila.

Rernu zagrijati na 200 stepeni. Staviti pitu da se peče dok dobro ne porumeni. Meni je trebalo oko jednog sata zbog visine pite, a ako je pečete u plehu trebaće oko 40 minuta (sve zavisi od rerne).

Pečenu pitu ostaviti da se prohladi, pa ako ste je pekli u šerpi, samo je preokrenite na odgovarajuću posudu. Skloniti pek papir, ostaviti da se još malo prohladi da biste mogli prilikom rezanja da dobijete lijepe komade (normalno, to kod mene ne može da se desi, sjekla sam je vruću...).

Predivna, brza pita koja je idealna za doručak ili večeru, a može da se prošvercuje i kao lagani ručak uz dodatak salate, napisala je jedna od korisnica stranice Recepti.

Potrebni sastojci

1/2 kg tankih kora za pite
5 jaja
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
800 ml jogurta
100 ml ulja
1/2 kg sitnog sira
200 g očišćenog špinata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak