Recept dana: Neodoljivi domaći pileći paprikaš

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Neodoljivi domaći pileći paprikaš

Ne znate šta kuhati, imamo pravo rješenje za vas.

Uprkos ljetnim vrućinama, i težini kuhanja, za vas smo pripremili jedan jednostavan recept, a najvažnije je da vam neće oduzeti puno vremena. 

Ipak "domaće je domaće", sočna tekstura pilećeg mesa i povrća pun je pogodak!

Pronađeno tijelo muškarca u Sarajevu, policija na terenu

Sastojci: 

  • 1 veća glavica luka
  • 1 pile
  • 3 mrkve (crvena i žuta)
  • korijen peršuna
  • celer
  • slatka paprika mljevena 
  • sol, biber
  • vegeta
  • kokošji temeljac za jela
  • suncokretovo ulje
  • brašno oštro
  • voda

Priprema: 

  • Prvo svo povrće očistiti i narezati na manje komade. Na kolutiće ili kockice, svejedno. Luk na kockice, što sitnije. Ako neko ne voli jesti celer ili peršun, kuhajte ga u komadu radi boljeg okusa pa poslije izvadite. 

Mekano, ukusno i sočno meso: Ovo je najbolja marinada za piletinu s roštilja

  • U većoj tavi ili široj posudi stavite na ulju dinstati luk na laganoj vatri. Za to vrijeme "sredite" pile. Ako je u komadu, izrežite ga na komade, očistite, operite. Ako već imate gotove komade, pregledajte od nečistoća i također operite. 
  • Kad se luk prodinstao, omekšao, dodajte povrće. Kad i ono omekša i voda ispari dodajte meso. Posolite, popaprite. Poklopite i nek se dinsta. Pripremite temeljac. Kada nestane tekućine dodajte temeljac po potrebi i ostavite kuhati. Kuhajte oko sat. 
  • Pri kraju dodajte začine - crvenu slatku papriku (1 kašičica bi bila dosta), sol, biber, vegeta po potrebi. Na kraju još lagano "zgusnite" jelo. Umutite veliku supenu kašiku do dvije brašna u šoljicu od dva dcl vode i promiješajte u šoljici pa dodajte u paprikaš. Ne trebate sve, po potrebi.  Promiješajte. Nek se još kuha pet min. 

Znate li koliko organizam treba vode na dan: Problemi s kožom mogu biti simptomi dehidracije

  • Ako ne volite celer i peršun, izvadite ga prije serviranja. 
  • U ovo jelo možete još dodati grašak koji se vrlo dobro slaže s piletinom i okusom paprike.

Kao prilog možete poslužiti bilo šta, od riže na luku, krompira, palente, piše Coolinarika.

Prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak