Recept dana: Jeste li probali Puf Puf burek?

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Jeste li probali Puf Puf burek?

Zasitili ste se klasičnih pita, ali ne brinite, ovaj put donosimo vam jedan pomalo neobičan recept, a u pitanju je puf puf burek. 

Ipak drugačiji, možda će vam uštediti malo više vremena nego klasični recept za burek, pogotovo u nesnosnim ljetnim vrućinama. 

Sastojci:

Teški trenutci u karijeri: Voditelji izvještavali o tragediji u Zagrebu drhtavim glasom i kroz suze

  • 400 gr glatkog brašna
  • 260 ml mlijeka
  • 100 gr otopljenoga margarina /maslaca

Slovenac napravio 'pizza-burek': Bosanka pokrenula raspravu na društvenim mrežama

  • 4 gr prašaka za pecivo
  • 4 gr suhog kvasca
  • 200gr gustina
  • 1 čajna kašika soli
  • premaz

Turski pikantni specijalitet: Jeste li čuli za ćig burek?

  • 125 gr otopljenoga margarina /maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • sir ili meso za nadjev

Priprema: 

  • U prosijano brašno i prašak za pecivo dodati kvasac, sol i zamijesiti sa mlakim mlijekom meko i elastično tijesto. Pokriti i ostaviti 20 minuta da ostoji.
  • Podijeliti tijesto na 18 loptica i ostaviti ih 10 minuta da odmore.
  • Otopiti margarin i pomiješati sa toplim mlijekom.
  • U zdjelicu staviti gustin pa svaku lopticu dobro uvaljati u nju i valjkom razvaljati u krugove veličine manjeg tanjura.
  • Svaki krug dobro posuti gustinom pa po jedan ili dva odjednom razvaljati što tanje. Idealan omjer je 45 -50 cm. Očetkati gustin sa njih i otresti jufke od viška brašna.

Ovaj brzi recept za burek će vas oduševiti - prijatno!

  • Prvu jufku ne mastiti samo preko nje staviti drugu. Preliti je sa 5-6 kašika preljeva i četkicom razmazati da bude sva jufka premazana. Rezati u trake željene širine a krajeve, ako su uski, spojiti u još jednu traku. Staviti nadjev na početak, prevrnuti u jednu stranu i oblikovati trokut.
  • Drugo, prevrnuti preko dijagonale na drugu stranu.
  • Treći korak, preklopiti ga naprijed pa sve ponavljati do kraja.
  • U veću zdjelu uliti hladnu vodu. Uroniti u vodu dva - tri komada na nekoliko sekundi pa ih šupljačom izvaditi na mrežicu.
  • Ostaviti ih da se ocijede.

Amerikanac opčinjen Balkanom odlučio razviti svoj prvi burek. Evo kako je ispalo

  • Staviti u pvc vrećicu, čvrsto zavezati i ostaviti u zamrzivač nekoliko sati da se zalede. 
  • Izvaditi zaleđene bureke, složiti ih u lim na papir za pečenje i ostaviti da se odlede.
  • Premazati ih preljevom ili maslacem, ili umućenim žumanjkom, posuti susamom. 
  • Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 30 minuta.

Poslužite toplo uz šolju jogurta, piše Coolinarika.

Prijatno!!! 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak