Recept dana: Da li ste probali japanske punjene paprike?

1
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Da li ste probali japanske punjene paprike?

Ovog smo se ljeta bacili na temeljito istraživanje bogatstva recepata za punjene paprike.

Isplatilo se, isprobali smo toliko dobrih prijedloga da ove godine uživamo u sezoni paprika.

Najnovije otkriće su japanske punjene paprike, izvorno Piman Nikuzume.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Prema ovom receptu paprike se pune smjesom od mesa, prezle i začina, a posebnost im je premaz na bazi soja umaka i mirina, slatkog rižinog vina koje se u ovom slučaju može zamijeniti sirćetom uz dodatak šećera.

Sve skupa zvuči nam jako dobro, vrijedilo bi isprobati...

Japanske punjene paprike

Sastojci:

  • 4 zelene paprike babure
  • 200 g mljevenog mesa
  • 1/4 glavice luka
  • 2 kašike prezle
  • 1 jaje
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika soja umaka
  • 1 kašika mirina
  • malo gustina
  • malo šećera
  • malo brašna
  • sol, biber

Recept dana: Jeste li probali burek bez kora?

Priprema:

  • Zelene paprike prerežite po dužini na pola, izvadite sjemenke, a unutrašnjost lagano pospite brašnom.
  • Narežite luk na kockice pa ga pomiješajte s mesom, razmućenim jajem, prezlom, soli i biberom. Dobro izmijesite pa napunite paprike.
  • Zagrijte ulje na tavi pa stavite paprike s mesom prema dolje. Pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 3-4 minute. Okrenite kad promijeni boju i pirjajte poklopljeno još 4-5 minuta.
  • Kad su paprike gotove, premažite ih umakom koji ćete dobiti kad pomiješajte soja umak, mirin i malo gustina. Alternativno se koristi smjesa sojinog umaka i umaka od paradajza. 

Poslužite uz kuhanu rižu, piše Slobodna Dalmacija.

Ako će vam biti lakše, možete pogledati i video:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak