Rani simptom demencije: Ovaj znak možete primijetiti jedino kad se probudite

2
Radiosarajevo.ba
Rani simptom demencije: Ovaj znak možete primijetiti jedino kad se probudite

Demencija je vrlo širok pojam koji obuhvata stanja koja utječu na pamćenje, razmišljanje i ponašanje, često napredujući tokom vremena.

Demencija nije jedna bolest, već skup simptoma uzrokovanih poremećajima poput Alzheimerove bolesti - koja je ujedno i najčešći oblik. Iako je gubitak pamćenja često prva stvar na koju ljudi pomisle, demencija također može utjecati na raspoloženje, vještine rješavanja problema, pa i fizičku koordinaciju.

Međutim, jedan rani znak može se otkriti odmah nakon buđenja. Neki pojedinci često počnu osjećati neobjašnjiv nemir ili nelagodu u tim počecima dana. Umjesto da se osjećaju osvježeno i odmorno, njima jutro donosi neobičnu napetost, pojačan osjećaj frustracije ili poteškoće s kretanjem u dnevnu rutinu. Ne radi se samo o ustajanju 'na lijevu nogu' - postoji dublji pomak koji nagovještava da se ispod površine događa nešto puno zabrinjavajuće.

Ima izać’ na izbore! Pokrenut online resursni centar koji povezuje izbore, politiku i LGBTIQ+ teme

Dnevni ritam

Jedan od ranih znakova demencije koji se lako može previdjeti je kako se osoba osjeća kada se ujutro probudi. Studija objavljena u International Journal of Geriatric Psychiatry otkrila je moguću vezu između jutarnje razdražljivosti i demencije.

Istraživači su promatrali ponašanje 110 pacijenata u dobi od 60 i više godina, od kojih su svi imali demenciju ili su pokazivali znakove uznemirenosti. Te su osobe grupirane na temelju toga kada su bile uznemirene: ujutro, navečer ili nikako. Studija je otkrila da su oni s demencijom imali veću vjerovatnoću da će se ujutro osjećati uznemireno.

Smanjenje rizika od demencije

Jedna od najučinkovitijih strategija je uravnotežena prehrana, piše Živim.

Mediteranska prehrana posebno je povezana s boljim zdravljem mozga i sporijim napredovanjem Alzheimerove bolesti.

  • Razno povrće, voće i začinsko bilje
  • Cjelovite žitarice
  • Zdrave masti, posebno ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Riba i plodovi mora
  • Orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke
  • Umjerena konzumacija mliječnih proizvoda, jaja i peradi

Važnost ranog otkrivanja

Prepoznavanje ranih simptoma demencije, kao što su razdražljivost ujutro ili poremećaji u obrascima spavanja, može napraviti značajnu razliku. Iako ne postoji lijek za demenciju, rana dijagnoza može pomoći usporiti njeno napredovanje i pružiti bolje mogućnosti liječenja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak