Ramazanska poslastica: Recept za kolač sa hurmama koji će upotpuniti vaš iftarski meni
Nastupio je ramazan, veliki praznik za sve muslimane svijeta. Mnogi vjernici poste ovaj mjesec pa za iftare pripremaju kako slane, tako i slatke specijalitete.
Pored tope i somuna, u ovom mjesecu neizostavna namirnica je i hurma.
Skoro svaki postač se omrsi upravo hurmom, a svima je već poznato koliko su one zdrave. Stoga vam ovaj put donosimo odličan recept za kolač sa hurmama, koji će upotpuniti vaš iftarski meni.
Sarajevska srednja škola oduševila Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte kako su čestitali Dan državnosti
Sastojci
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- ½ šolje ulja
- ½ šolje vruće vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 rendana korica limuna
- 1 šolja mljevenih oraha
- ½ šolja kokosovog brašna
- 50 g rendane čokolade
- 10 hurmi
- 5 kašika brašna
Preliv
- 1 puding od čokolade
- 5 kašika šećera
- 50 grama čokolade
- 250 ml mlijeka
Priprema
U posudu umutimo jaja, šećer i vanillin šećer. Zatim dodamo ulje, vodu i prašak za pecivo.
Lagano mutimo a onda dodamo ostale suhe sastojke. Hurme izrežemo na manje komade i dodamo u smjesu.
Starinsko bosansko jelo: Kadun butići - odličan izbor za iftar ili sehur
Kolač istresemo na podmazan i pobrašnjen pleh i pečemo 25 minuta na 180 stepeni.
Kad se kolač ispeče pripremamo preljev. Puding skuhamo u 250 ml mlijeka ,dodamo šećer i čokoladu.
Kuhamo vrlo kratko dok se ne rastopi čokolada. Sklonimo sa vatre. Kolač prelijemo vrućim preljevom. Preljev se mora ohladiti kako bismo posuli mljevene orahe kao dekoraciju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.