Puter je veoma ukusan, ali ne baš i zdrav: Ovo je najbolja zamjena koju možete konzumirati

0
Radiosarajevo.ba
Puter je veoma ukusan, ali ne baš i zdrav: Ovo je najbolja zamjena koju možete konzumirati

Puter ljudi vole zbog bogatog okusa, kremaste teksture i raznolike primjene, a dobra vijest je da se može uspješno zamijeniti drugim namirnicama.

Maslinovo ulje je prvi izbor u pripremi jela. Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, temelj je mediteranske prehrane, a poznate su njegove brojne zdravstvene koristi kao što su pozitivan utjecaj na zdravlje srca, kostiju, regulaciju šećera u krvi... Uz malo kruha, može poslužiti i kao jednostavan obrok.

Postoje različite vrste putera od sjemenki i orašastih plodova koji se mogu kupiti gotovi u trgovinama, a mnoge od njih nije teško pripremiti kod kuće, na primjer puter od badema, kikirikija ili tahini od sezama, neizostavan sastojak humusa. Aromatični su i hranjivi, bogati vlaknima i proteinima.

Neredi u Velikoj Britaniji, povrijeđeni policajci: 'Ovo je neoprostivo nasilje i nered'

Mogu se koristiti kao namaz, za palačinke, vafle, pa i kao zamjena za masnoću u pečenju. Pire od avokada jednostavno se priprema. Može biti hranjiv namaz za hljeb, prilog jelima, pa i alternativna masnoća kod pečenja. Grčki jogurt i islandski skyr također mogu zamijeniti puter u pečenju, sadrže manje masti, a daju proteine i probiotike. Dobro funkcioniraju kao namazi, a koriste se i u pripremi raznih jela.

Ghee je oblik pročišćenog putera kojem su kuhanjem na niskoj temperaturi uklonjene krute mliječne tvari te ostaje masnoća bez primjesa. U njenom su sastavu kratkolančane masne kiseline, konjugirana linolna kiselina (CLA), kao i omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline. Iako nema puno istraživanja o dobrobitima gheeja, spojevi u njemu povezuju se s pozitivnim zdravstvenim učincima kao što su podrška zdravlju mozga i imunološkog sistema, piše Zivim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak