Probajte recept za juneći gulaš star više od 4.000 godina

Radiosarajevo.ba
Probajte recept za juneći gulaš star više od 4.000 godina

Naučnici su na temelju zapisa na pločama koje datiraju iz 1730. godine prije Krista rekonstruirali recepte za gulaš, supu i slična jela i prilagodili ih za današnju upotrebu. 

Evo uputa za pripremu janjećeg gulaša:

Sastojci:

- 1 kilogram ovčetine, narezane na kockice
- ½ šoljice ovčje masti
- 1 mali luk, nasjeckan na sitno
- ½ čajne kašičice soli
- 1 kilogram cvekle, oguljene i narezane na kockice
- 1 šoljica sjeckane raštike
- ½ šoljica svježeg korijandera, nasjeckanog
- 1 šoljica perzijskog luka (šalot), također sjeckanog
- 1 kašičica sjemenki kumina
- 1 čaša piva 
- ½ šoljica vode 
- ½ šoljica narezanog poriluka
- 2 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena

Za ukras: 

- ½ šoljice svježeg korijandera, sitno sjeckanog
- ½ šoljice sitno sjeckanog vlasca
- 2 kašike sjemenki korijandera, grubo usitnjenih

Priprema:

Ovčju masnoću zagrijte u posudi dovoljno širokoj da raširite meso u jednom sloju. Dodajte meso i pirjajte na jakoj vatri dok sva vlaga ne ispari. Izvadite meso. Dodajte luk i kratko prodinstajte, dok ne postane proziran. Posolite, dodajte cveklu, rikolu, svježi korijander, perzijski luk šalot i kumin. Nastavite pirjati dok vlaga ne ispari. Vratite meso. Ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promiješajte i pustite da zakuha. Smanjite vatru, pa dodajte poriluk i češnjak. Ostavite da krčka oko sat vremena, dok se umak ne zgusne.

Preostali korijander i vlasac dobro promiješajte. Raštiku stavite na dno tanjira, pa pospite sjemenkama korijandera, vlascem i svježom korijanderom, pa na to stavite meso s umakom, prenosi 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak