Probajte najkremastiju tortu sa sirom: San Sebastian će vas oduševiti teksturom i okusom
San Sebastian ili Basque cheesecake je torta od sira koja je lakša i kremastija od svih drugih torta od sira.
Najveća razlika od ostalih je to što vrh torte ima "zagorenu" koricu koja daje karameliziranu aromu cijelom desertu, a unutrašnjost je kremasta i topi se u ustima.
Torta potječe iz San Sebastiana u Španiji, bitno kod ovog deserta je da ga ne prepečete. Ako želite možete ga poslužiti s kremom od čokolade ili voćnim preljevom.
Lijepe vijesti iz GRAS-a: Tramvaj od Ilidže do Baščaršije ponovo u funkciji
Sastojci:
- 600 g krem sira
- 240 g šećera
- 40 g kukuruznog brašna
- prsohvat soli
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g jogurta
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 4 jaja
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni, obložite kalup za tortu od 20 cm papirom za pečenje. U veliku zdjelu dodajte krem sir, šećer, kukuruzno brašno i sol. Misksajte sve zajedno dok se ne sjedini. U to dodajte polovicu vrhnja, miksajte dok se sve ne sjedini pa umiješajte ostatak vrhnja.
Pomiješajte jogurt, limunovo sok i vaniliju, zatim na kraju dodajte jaja i miješajte dok se sve ne sjedini. Ulijte ovo tijesto u lim, poravnajte ga, a zatim nekoliko puta udarite limom o radnu površinu kako bi se riješili mjehurića. Pecite oko 40-45 minuta. Gotovo je kada su ćoškovi postavljeni, ali sredina je još uvijek prilično drhtava. Kad dođete do ove tačke ako torta još nije zagorijela na vrhu, nemojte je peći duže. Samo ga ostavite u rerni na nekoliko minuta.
Nakon pečenja ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi sat vremena, a zatim ostavite u frižideru najmanje dva sata ili preko noći.
Kad se stegne, izrežite ga, poslužite s malo otpoljene čokolade.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.