Prestanite bacati luk: Evo kako da vam traje i do pet mjeseci

0
Radiosarajevo.ba
Prestanite bacati luk: Evo kako da vam traje i do pet mjeseci

Mnogi od nas čuvaju luk i češnjak u frižideru, misleći da će tako duže ostati svježi. No, to je zapravo pogreška. Frižider je zapravo najgori neprijatelj luka, jer ih izlaže previše vlazi i hladnoći.

Prema stručnjacima za prehranu, luk i češnjak trebate čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Idealno mjesto je u kuhinji, u pored ladice za povrće, gdje su zaštićeni od sunčeve svjetlosti i vrućine štednjaka.

Evo nekoliko savjeta za pravilno skladištenje luka i češnjaka:

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

  • Izbjegavajte frižider: Hladna i vlažna sredina u hladnjaku uzrokuje da luk i češnjak brzo gube svježinu i postanu mekkani.
  • Odaberite suho i prozračno mjesto: Skladištite luk i češnjak u košarici, mrežastoj vrećici ili papirnatoj kutiji. To će im omogućiti da "dišu" i spriječiti nakupljanje vlage.
  • Držite ih podalje od sunčeve svjetlosti: Izravna sunčeva svjetlost može dovesti do isušivanja i kvarenja luka i češnjaka.
  • Ne skladištite ih pored krompira: Krompir apsorbira miris luka i češnjaka, što može utjecati na njihov okus.
  • Odvojite ih: Ne stavljajte cijeli luk i češnjak zajedno. Odvojite ih po glavicama ili čenovima, jer to može spriječiti širenje plesni u slučaju da jedna glavica ili čen počnu truliti.
  • Kupujte u malim količinama: Kupujte luk i češnjak u manjim količinama koje ćete potrošiti u kratkom vremenu. Tako ćete smanjiti šanse da vam se pokvare prije nego što ih upotrijebite.
  • Provjeravajte ih redovito: Redovito provjeravajte luk i češnjak kako biste otkrili znakove truljenja, poput mekoće, plijesni ili promjene boje.

Slijedeći ove savjete, možete sačuvati luk i češnjak svježim i ukusnim duže vremena, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak