Nekada popularan, danas zaboravljen: Ovaj sok su naši stari voljeli
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode.
Sok od cvekle može pomoći da vaš imunitet bude jači.
Dobro obratite pažnju na recept koji naši stari znaju napamet:
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Sastojci:
- 2 kg cvekle
- 3 kg šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 3 kesice limuntusa (limunske kiseline)
Priprema:
Cvekle operite, oljuštite, a potom izrežite na kolutove. Šerpu napunite sa 3 litara hladne vode,pa kuhajte dok ne proključa, smanjite temperaturu i kuhajte još otprilike 30 minuta. Sklonite sa šporeta, pa izvadite cveklu.
U šerpu dodajte šećer, pa miješajte dok se ne istopi. Na kraju dodajte vanilin šećer i limuntus, miješajući dok se sastojci ne sjedine. U oprane i sterilisane staklene flaše sipajte vruć sok i dobro ih zatvorite.
Nakon što se sok ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga stavite u frižider. Od date količine dobićete nekoliko litara soka koji možete razmutiti po želji, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.