Prehrana u službi ljepote: Ove tri namirnice smanjuju bore i mrlje na koži
Kad je riječ o prehrani u službi ljepote, niz stručnjaka i istraživanja tumači kako ono što unosimo u tijelo nutrijentima utječe i na kvalitetu naše kože.
Dugoročno, možemo time i usporiti izgled kože kako starimo te smanjiti mogućnost pojave bora. Osim toga, znamo i da konzumiranje previše šećera može oštetiti kolagen i dovesti do preranog starenja.
Zato ćemo se pozabaviti namirnicama koje čine suprotno, odnosno podržavaju zdravlje kože i pomažu u smanjenju bora. Tu su tri namirnice koje možete uključiti u svoju prehranu, koje potiču glatku, čvrstu i mekanu kožu.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Bademi
Za međuobrok koji će vas zasititi i raditi na smanjenju bora, stručnjaci predlažu bademe. Nedavno je doktorica Jessica Maloh, koja se specijalizirala za integrativnu dermatologiju, objavila rezultate ispitivanja na kojem je radila, a koje je pokazalo da grickanje badema ima moć ublažiti bore i tamne mrlje.
"Jedna studija provedena na skupini žena u postmenopauzi ispitivala je konzumaciju badema na različitim parametrima kože. Rezultati studije sugeriraju da dnevna konzumacija badema može smanjiti jačinu bora i intenzitet pigmenta lica. To bi moglo biti povezano s antioksidativnim komponentama u bademima, poput vitamina E", izjavila je.
Losos
Losos je još jedno jelo za koje stručnjaci za njegu kože ističu da je dobro jer je bogat proteinima, masnim kiselinama i antioksidansima.
"Omega-3 masne kiseline dokazano povećavaju hidrataciju kože, smanjuju stres kože izazvan UV zračenjem, smanjuju foto-starenje i pružaju fotozaštitu", izjavila je doktorica i stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, Alejandra Carrasco.
Losos sadrži mnoštvo antioksidansa, posebno impresivnog astaksantina. To je moćan borac protiv slobodnih radikala koji klinički dokazano poboljšava hidrataciju kože, povećava elastičnost, poboljšava teksturu kože i smanjuje fine linije i staračke pjege.
Za sve žene koje muku muče s obrvama: Ovo su tri koraka do savršenog oblika
Mango
Za one koji vole slatko, mango je fantastično voće za grickanje - samo vodite računa o tome koliko pojedete.
"U jednoj studiji istraživači su promatrali učinke konzumiranja pola šoljice manga ili šoljice i po manga, četiri puta sedmično tokom 16 sedmica. Otkrili su da je uz serviranje pola šoljice došlo do smanjenja dubine bora, što se može povezati s određenim sadržajem karotenoida i flavonoida u mangu. No otkrili su da je s porcijom od 1,5 šoljice došlo do povećanja izraženosti bora. To je vjerovatno zbog visokog sadržaja šećera", navodi doktorica, a piše mbg.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.