Šta je hijaluronska kiselina i kada bi je trebali uvrstiti u skincare rutinu?

0
Radisarajevo.ba
Šta je hijaluronska kiselina i kada bi je trebali uvrstiti u skincare rutinu?
Foto: Pexels / Ilustracija / Njega lica

Kada govorimo o suhoj, dehidriranoj koži, onda definitivno moramo spomenuti i hijaluronsku kiselinu.

Hijaluronska kiselina ili hijaluron zvijezda je kozmetičkih formulacija još od sedamdesetih, iako tada kozmetički brendovi nisu naglašavali koje aktivne sastojke koriste u kremama, a pogotovo ne one koji sadrže riječ "kiselina" u sebi, u strahu da se potrošači ne bi preplašili.

Danas je situacija drugačija - ne samo da želimo znati koje sastojke sadrže naši preparati, nego i tragamo za proizvodima koji u sastavu imaju hijaluronsku kiselinu.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

No, što je ona tačno i zašto je mnogi danas ističu kao nužni korak u skincare rutini? Hijaluronska kiselina zapravo je prirodna molekula u našem organizmu koja pripada porodici polisaharida, odnosno složenih šećera, a prisutna je od rođenja.

Jeste li se ikad pitali koja je tajna "baby kože"? Naime, upravo dojenčad posjeduju velike količine ovog aktivnog sastojka. Uz kolagen i elastin, hijaluron je jedan od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše stanice i koži pruža vlagu i čvrstoću.

Sa starenjem ga naša koža proizvodi sve manje, a postojeće rezerve se troše, što dovodi do suhoće, ali i pojave znakova starosti kao što su bore, gubitak volumena i gubitak elastičnosti.

Proizvodi s hijaluronskom kiselinom učinkovito djeluju na sve tipove kože, a posebno se preporučuju osobama koje su u kasnim 20-im jer se tada javljaju prvi znakovi starenja, kao i onima koji imaju suhu kožu, piše Gloria.

Ovaj aktivni sastojak pomaže povećati hidrataciju i učinkovito popunjava bore, pa ga koriste i dermatolozi u dermalnim filerima kako bi omekšali grube crte lica, podigli upale obraze i podočnjake te popunili usnice klijenata. Riječ je molekuli koja se ponaša kao dehidrirana spužva koja zadržava tekućinu dok se njezin volumen ne udvostruči, pa čak i utrostruči u kontaktu s vodom.

Ovo je pet najboljih savjeta za njegu lica za žene u 30-ima

Ovo je pet najboljih savjeta za njegu lica za žene u 30-ima

Ona tako privlači vodu na kožu te sprečava gubitak vlage, što je ključno je za zdravu kožu. Bez prave količine vode koža se isušuje i manje je učinkovita kao zaštitna barijera, a vizuelno gubi sjaj i čvrstoću.

Postoje tri vrste hijaluronske kiseline koje se koriste u proizvodima za njegu kože. Visokomolekularna i srednjemolekularna djeluju na sličan način, tako da ostaju na površini kože i poboljšavaju hidrataciju u sloju epiderme gdje nastaju bore. Tu je još i niskomolekularna koja prodire duboko u epidermalne slojeve i potiče proizvodnju hijaluronske kiseline, te tako djeluje na slojeve gdje nastaju duboke bore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije