Precizan recept za bosanske lepinje sa kojim ne možete pogriješiti

Radiosarajevo.ba
Precizan recept za bosanske lepinje sa kojim ne možete pogriješiti

Malo koji miris iz kuhinje može nadmašiti miris tradicionalnih bosanskih lepinja. Ima ih više vrsta i prave se različito, ali one koje možete napraviti po ovom receptu bi vam se moglo dopasti. 

Sastojci:

oko 500 gr brašna (najbolje meko tip 400)
2 kašičice soli
150ml mlijeka
150 ml vode
1 supena kašika suhog kvasca
5 kašika jogurta

Priprema:

Zagrijati mlijeko tek toliko da bude mlako i staviti kvasac 10 min da nadođe. U duboki sud staviti brašno, zatim so i mlijeko sa nadošlim kvascem. Dodati jogurt i sve zamijesiti sa vodom. Tijesto mora da bude žitko, znači ne gusto kao za kiflice ali ne i žitko kao za uštipke. Nešto između. Ostaviti pokriveno da se smjesa udvostruči. Kašikom vaditi tijesto veličine stisnute šake, dobro ga natrljati brašnom i oklagijom raziviti u krug. Debljina tijesta je kao debljina prsta. Premazati vodom.

Za to vrijeme rernu i pleh ugrijati na maksimum. Ubacivati lepinje da se peku, dovoljno je nekoliko minuta - dok vi razvučete drugu prva je već gotova. Pečene pokriti krpom.

Za pripremu lepinja najvažnije je da rerna bude dobro zagrijana. Lepinjama je potrebna jaka vatra da narastu i budu pečene, a da u isto vrijeme ostanu mekane. Ukoliko namjeravate da lepinje pečete za doručak, može te ih umijesiti i navečer prije spavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak