Praznični kolači: Medenjaci kao omiljena zimska poslastica
Novogodišnji duh već je zavladao, a mnogi s nestrpljenjem očekuju da im dom zamiriše najfinijim prazničnim delicijama.
Vjerovatno ste već dom ukrasili pokojim prazničnim ukrasom, a onaj neizostavni i mnogima najdraži je kutija ispunjena prhkim suhim kolačićima.
Zimski praznici su nezamislivi bez slastica, a miris pečenih keksića sve nas rado podsjeća na djetinjstvo i kuhinju naših roditelja. Kako vam se ne bi nakupilo puno posla uoči praznika, pripremu suhih kolača dobro je početi sedmicama ranije.
Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'
Neki tvrde da je potrebno sve namirnice pripremiti i početi ih praviti još početkom decembra. Takvi su i medenjaci jer će biti mnogo ukusniji ako odstoje. Važno je samo da ih spremite u dobro zatvorenu limenu posudu, piše 24sata.
Sastojci
- 250 g tekućeg meda
- 100 g smeđeg šećera
- 1 vrećica vanilinog šećera
- 1 jaje
- 2 kašike ruma
- 250 g pšeničnog brašna
- 250 g raženog brašna
Trikovi slastičara: U čemu nikad ne bismo trebali ostavljati božićne kolačiće i keks
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 kašika mljevenog cimeta
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića i mljevenih klinčića
- prstohvat soli
- kašika naribane limunove kore
- 5 kašika slatkog vrhnja
- kandirane višnje, polovice oguljenih badema, slatke šarene mrvice za ukrašavanje
Priprema
U posudu za kuhanje stavite med i šećer te ih lagano zagrijte i potom nalijte u posudu za miješanje.
Dodajte vanilin šećer, jaje i rum. Pjenasto umutite sve sastojke.
Izmiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo, začinima, solju i limunovom koricom pa umiješajte u masu s medom.
Tijesto dobro zamijesite rukama, zatim dio po dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 1 cm. Iz tijesta izrežite željene likove.
Zagrijte rernu na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje i poredajte kolačiće. Premažite ih slatkim vrhnjem te ukrasite kandiranim višnjama i slatkim mrvicama.
Pecite medenjake od 20 do 25 minuta. Izvadite i ostavite na pleh da se stvrdnu.
To je to! Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.