Pravilno čuvanje maslaca: Ovako će vam trajati puno duže nego inače
Maslac je nezaobilazan sastojak u mnogim domaćinstvima – bilo da ga mazate na tost, dodajete u peciva ili koristite za savršena kajgana jela.
Međutim, njegovo čuvanje u frižideru često ga učini pretvrdim i teškim za korištenje. Stručnjaci za skladištenje hrane ističu da maslac zapravo može ostati van frižidera, a da se pritom ne pokvari, ako se pravilno skladišti.
Prema savjetima stručnjaka iz kompanije Wheeldon Brothers, mnogi automatski čuvaju maslac u frižideru, iako to nije uvijek neophodno.
Procurila Trumpova strategija za svijet: Dio o Europi posebno brine
"Maslac se može sigurno držati na sobnoj temperaturi do dvije sedmice, pod uslovom da je pokriven i zaštićen od toplote i sunčeve svjetlosti", navode. Njegova niska količina vlage i visok sadržaj masti čine ga manje pogodnim za razvoj bakterija, za razliku od drugih mliječnih proizvoda.
Ključ je u pravilnom skladištenju, najbolje u poklopljenoj posudi za maslac ili keramičkoj posudi (tzv. maslenici), koja ga štiti od zraka i kontaminacije. Ukoliko temperatura u prostoriji redovno prelazi 21°C, savjetuje se da se maslac ipak vrati u frižider kako bi se spriječilo topljenje i kvarenje.
Ova praksa ne samo da olakšava svakodnevnu upotrebu maslaca, već može i doprinijeti smanjenju bacanja hrane. Kada je maslac lako maziv, manja je vjerovatnoća da će se odbaciti zbog nemogućnosti korištenja na vrijeme. Također, čuvanje maslaca van frižidera može pomoći u smanjenju broja otvaranja frižidera i nepotrebnog opterećenja aparata.
Iz Wheeldon Brothers poručuju da čak i male promjene u svakodnevnim navikama, poput ove, mogu dugoročno imati pozitivan uticaj kako na kućni budžet, tako i na okoliš.
Maslac ostaje ukusan, lako dostupan i spreman za upotrebu bez dodatnog trošenja energije ili novca.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.