Povrće i voće koje jedete svakodnevno ima skrivene otrovne dijelove

Radiosarajevo.ba
Povrće i voće koje jedete svakodnevno ima skrivene otrovne dijelove
Jesti povrće od korijena do vrha odličan je način da se smanji otpad. No, treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

1. Klice krompira

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična tvar solanin najviše se nalazi u klicama i stabljikama krompira zbog čega bi ove dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što krenete termički obrađivati krumpir. Također, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

2. Listovi paradajza

Europljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su jesti ovu namirnicu tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se u lišću paradajza koji sadrži toksične tvari solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posljedice na pojedinca.

3. Košpe iz jabuke

Košpe iz jabuke sadrže male količine amigdalina, što je tvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih košpica sprječava da se otrov ispusti u organizam, no zato je iznimno važno ne gristi košpice jabuke prije gutanja. Od košpica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, no ako ste u dilemu, uvijek je bolje ispljuniti ove dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar okus.

4. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u ovim dijelovima patlidžana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak