Poslastica uz minimalan trud: Napravite kolač od jabuka uz jako malo sastojaka

0
Radiosarajevo.ba
Poslastica uz minimalan trud: Napravite kolač od jabuka uz jako malo sastojaka

Kada u kuhinji i frižideru nemate previše namirnica, a zaželjeli ste se nekog brzinskog deserta, spas potražite u ovom ukusnom kolaču s jabukama za koji vam treba samo jedno jaje, dvije jabuke i minimum dodatnih sastojaka.

Ovaj recept pravi je internetski hit, a jedan od razloga za to je i činjenica da vam za njegovu pripremu ne treba ni mikser ni rerna.

On se peče u tavi na šporetu ili indukcijskoj ploči za kuhanje. Mnogi su na društvenim mrežama i YouTubeu objavili svoje varijante ovog deserta, a mi vam donosimo recept s kanala Arab Sweet koji je dosad skupio više od 30 miliona pregleda.

Benjamina Karić: 'Danas završavam mandat gradonačelnice Sarajeva, čistog obraza i s ponosom'

Sastojci za nadjev:

  • 2 velike jabuke
  • 30 grama putera
  • 30 grama šećera
  • cimet po želji
  • Sastojci za tijesto:
  • 1 jaje
  • 30 grama šećera
  • 8 grama vanilin-šećera
  • 30 ml ulja
  • 150 grama jogurta
  • 140 grama glatkog brašna
  • 8 grama praška za pecivo
  • Priprema kolača od jabuka:

Jabuke prvo ogulite, zatim operite, prepolovite i odstranite košpice te naposljetku narežite na kriške.

Jaje razmutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promiješajte, a nakon ulja jogurt. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo koje prvo možete i prosijati. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

U tavi rastopite puter i zatim dodajte šećer pa promiješajte. Zatim u tavu stavite jabuke i pirjajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Nakon toga po želji ubacite cimet i promiješajte.

Prelijte jabuke pripremljenom smjesom, lagano je poravnajte sa špatulom kako biste jabuke u potpunosti prekrili. Stavite poklopac na tavu i pecite kolač 10 minuta.

Zatim čačkalicom provjerite je li unutrašnjost kolača suha. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smjese, preokrenite ga na drugu stranu kako bi se i ona zapekla. To ćete najlakše napraviti tako što ćete tanjurom veličine tave prekriti kolač, a zatim ga okrenuti skupa s tavom i tako ga izručiti na tanjir. Zatim ga jednostavno s tanjura opet premjestite u tavu. Opet poklopite tavu i pustite da se kolač peče još pet minuta, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak