Poslastica koja se u Jugoslaviji često pravila: Da li ste probali "vodenu tortu"?
U staroj Jugoslaviji svake nedjelje na stolu je bio obavezan kolač ili torta, a brze poslastice su se pripremale i za često nenajavljene goste. U takvim situacijama najbolji su brzi i jednostavni recepti.
Jedna od takvih poslastica je i takozvana vodena torta. Za ovu tortu potrebni su jednostavni sastojci koje sigurno već imate u svojoj kuhinji.
Jeftina, brza i ukusna torta koju možete da prelijete i čokoladom ako želite da bude malo bogatija.
BH Meteo objavio novu vremensku prognozu: Temperature će rasti i do 20°C
Sastojci:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preljev: - 500 ml vode
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Pjenasto umutite jaja i šećer, pa postepeno dodajite brašno i prašak za pecivo (najbolje da su već zajedno umiješani). Smjesu sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 200°C oko 5 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 30 minuta. Pripremite preliv tako što ćete pomiješati vodu, šećer i vanilin šećer. Kuhajte dok ne proključa. Patišpanj ohladite i prelijte sirupom.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.