Popularna torta je dobila konkurenciju - Stigla je Reform rolada

0
Radiosarajevo.ba
Popularna torta je dobila konkurenciju - Stigla je Reform rolada

Jedna od najslavnijih torta na ovim prostorima, jedna od onih koje su uspjele odoljeti promjenama trendova i zubu vremena je torta iz nama nepoznatog razloga nazvana Reform.

Uz kakvu je reformu vezan ovaj naziv, zaista bi bilo zanimljivo doznati, no doznali mi ili ne, ostaje činjenica da je riječ o iznimno popularnoj torti i to s dobrim razlogom.

U ovu tortu, koju mnogi nazivaju kraljicom torti, ide pozamašna količina čokolade, maslaca i oraha, što bi već samo po sebi trebalo garantovati uspjeh, no ponekad nije tako.

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Bitan je postupak, a on je starinski, bez brzanja i prečica - ali isplati se. Ne volimo odstupanja kad je riječ o ovakvim, kultnim slasticama, ali blogerica Slađana, maherica koju na Instagramu just.sweet.sladjano prati preko sto hiljada ljudi, uvjerila je mnoge da njenom receptu treba dati šansu.

Slađana nam predlaže da od istih primamljivih sastojaka umjesto torte ispečemo - rolat. Pogledajte samo kako to dobro izgleda u njenoj izvedbi pa odlučite sami hoćete li se upustiti u ovaj slastičarski eksperiment, piše Slobodna Dalmacija.

Reform rolada

Jesenska poslastica: Recept za fini biskvitni kolač od bundeve

Sastojci:

Za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 9 kašika oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g maslaca
  • 130 g crne čokolade

Za glazuru:

  • 100 g mliječne čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 50 g bijele čokolade za šaranje

Priprema:

  • Papirom za pečenje obložite široku posudu za pečenje u kojoj ćete peći biskvit.
  • Za biskvit bjelanjke istucite do srednje gustoće pa postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete snijeg.

Morate ih probati: Napravite bananica rolade gotove u 15 minuta

  • Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte u bjelanjke ručno miješajući, na kraju dodajte orahe pa ujednačite smjesu te je ravnomjerno rasporedite po papiru za pečenje.
  • Pecite 15 minuta na 180 stepeni u dobro zagrijanoj pećnici. Topli biskvit odmah uvijte u roladu, zajedno s papirom na kojem se pekao i ostavite ga da se ohladi.
  • Za kremu žumanjke izmiješajte sa šećerom u prahu pa ih kuhajte na pari 15 minuta uz stalno miješnje. 
  • Čokoladu isjeckajte pa je ubacite u toplu kremu i miješajte dok se ne istopi. Kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu postupno uz miješanje dodajte omekšali maslac. Miksajte dok nije pjenasto.
  • Odvijte roladu i premažite je kremom. Nekoliko kašika kreme sačuvajte ako je želite premazati izvana. Uvijte roladu i ostavite da se stegne, pa je prelijte čokoladom koju ste otopili na pari s malo ulja, a preko toga napravite šare uz pomoć bijele čokolade. Sve pospite sjeckanim orasima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak