Podgrijavanje riže može dovesti do trovanja hranom - ako ne napravite jednu stvar
Ako niste dosad znali, sad obratite pažnju: ponovnim grijanjem riže možete dobiti težak slučaj trovanja hranom.
Nije problem podgrijavanje, nego način na koji je riža pohranjena nakon što je prvi put prokuhana.
Nekuhana riža u sebi često ima spore Bacillus cereus (koje se brzo reproduciraju) - aerobnih, sporogenih mikroorganizama - koje mogu preživjeti i nakon što je riža kuhana.
Usvojen dnevni red NSRS: Nenad Stevandić u uvodu sjednice govorio o "priučenim špijunima"
Ako ostavite rižu na sobnoj temperaturi nakon kuhanja, spore se mogu pretvoriti u bakterije, koje se množe i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proljev. Što duže kuhana riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je vjerojatnost da će se to dogoditi. Znači - morate što prije skladištiti rižu na pravi način ako ju želite poslije podgrijati, piše RTL.
Pet savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina
Kako smanjiti mogućnost trovanja hranom?
Poslužite rižu odmah nakon kuhanja i ostatke što prije ohladite.
Preporuka je unutra jednog sata.
Potom ju možete držati u hladnjaku prije ponovnog zagrijavanja, ali ne duže od jednog dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.