Po bakinoj recepturi: Napravite sami domaći liker od višnje
Višnje možda nisu toliko ukusne za jelo kao trešnje i drugo ljetno voće, ali zato su idealne za razne slastice, deserte, ali i napitke poput sokova, sirupa i alkoholnih pića.
Višnjevača je jedan od omiljenih likera, a od samo tri sastojka - višanja, rakije i šećera jednostavno ga možete napraviti i sami.
Recept za liker od višnje
Traži se osoba sa video snimka: Sarajlija otišao po dijete u džamiju, pa mu neko ukrao cipele
Sastojci:
- 500 g višanja
- 1 l rakije
- 500 g šećera
Priprema:
- Zrelim višnjama očistiti košpice i dobro ih oprati, staviti u teglu (od 3 kg) i posuti šećerom.
- Ne miješati, preliti rakijom.
Stručnjaci jednoglasni: Koliko možete popiti mineralne vode, a da vam ne naškodi?
- Teglu zatvorite i stavite na sunčano mjesto 40 dana.
- S vremena na vrijeme protresite sadržaj tegle da se šećer otopi.
- Nakon 40 dana rakiju procijedite u odgovarajuću staklenu bocu, a višnje ne bacajte.
Po želji dio višanja možete ostaviti u likeru ili ih koristiti za kolač.
Možete ih preliti i crnom čokoladom i poslužiti kao domaće pijane višnje, piše Skuhaj.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.