Patite se kada trebate oguliti paprike? Uz ovih 5 trikova to će postati zabava, a ne posao

0
Radiosarajevo.ba
Patite se kada trebate oguliti paprike? Uz ovih 5 trikova to će postati zabava, a ne posao

Prionuli ste na izradu zimnice i krenuli i planirate pripremati ajvar, ali pribojavate se trenutka kada ćete morati guliti pečene paprike?

Ne brinite, donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to odraditi brzo i jednostavno.

Bez obzira na to treba li vam pečena paprika za ajvar ili jednostavno želite uživate u salati od pečenih paprika, njihovo guljenje sigurno vam komplikuje pripremu.

Šta uraditi kada vam nestane struje? Ovo su najlakše metode da osigurate svjetlost

Zato smo na jednom mjestu odlučili sakupiti pet trikova koji će vam pomoći u tome.

1. Trik s aluminijskom folijom

Njega možete koristiti ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u rerni. Prije pečenja vrh posude ili protvana dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite rubove kako zrak ne bi mogao ući u posudu. Kada su paprika gotove, ne vadite iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite vruće paprike pokrivene 20 minuta. Para koju ste "zarobili" ispod folije odvojit će kožu od mesa paprike i lakše ćete je guliti.

2. Trik sa zdjelom

Ako paprike pečete u rerni, a slučajno nemate folije, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu "hrpu", prekrijte većom zdjelom i pustite da se ohlade. Dobit ćete isti efekt parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.

3. Trik sa čačkalicom

Ponekad koži paprika treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što prije skinemo najčešće uništimo meso paprika. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod kožu i lagano povlačite prema krajevima paprike te naposljetku prstima odvojite oslobođenu kožu.

4. Trik s papirnatim ručnicima 

Paprike možete peći cijele, na tradicionalnom grilu ili na plinskom štednjaku. U guljenju cijelih pečenih paprika pomaže trik Marthe Stewart. Vruću papriku netom nakon grilanja zamotajte u kuhinjski papirnati peškir i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite kožu s paprike. Nemojte koristiti drugi papir poput npr. toaletnog jer on nije dovoljno čvrst, para koja nastaje hlađenjem jako će ga smočiti i onda biste na svojim paprikama ubrzo mogli vidjeti ostatke papira.

5. Trik s papirnatom vrećicom

Ako prilikom pečenja u domu nemate papirnatih peškira, poslužit će čvrsta papirnata vrećica, npr. ona od pekarskih proizvoda. Metoda je ista – vruće paprika stavite u vrećicu koju potom dobro zatvorite i ostavite da se paprike ohlade u njoj pa potom lagano vrećicom odvojite kožu od mesa.

SAVJET PLUS: Kod kupovine paprika birajte one deblje s više mesa. Takve "mesnate" paprike lakše se gule nakon pečenja, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak