Palačinci kakve nikada niste jeli: Spoj ovih okusa će vas iznenaditi
Jedete li palačinke samo sa džemom ili Nutellom svaki put? Isprobajte novi ukus i pripremite palačinke sa pavlakom i kokosom.
Zvuči nevjerovatno, ali je zaista divno, jer je osvježavajuće, baš slatko, i jako dobro. Čokolada nije obavezna, ali zapravo svi znamo da je neophodna. Probajte jer će vam se sigurno svidjeti.
Sastojci
- 1 jaje
- 100 g brašna
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1 mali prstohvat soli
- 1,5 dcl mlijeka
- 1 dcl vode
Sastojci za fil:
'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane
- 1 manja šerpa pavlake
- 4 kašike kokosovog brašna
- 1 kašika šećera i/ili 1 kesica vanilin šećera
Ostali sastojci:
- 1 kašičica kokosovog brašna
- 2 reda čokolade
- ulje za pravljenje palačinki
Priprema
Pomiješajte tijesto za palačinke sa sastojcima za palačinke. Ako imate vremena, ostavite da odstoji 15 minuta, ali nije obavezno.
Zagrijte tavu za palačinke zaista dobro. Dodajte kap ili 1/8 kašičice (kokosovog) ulja i nagnite posudu napred-nazad da se ulje rasporedi po cijeloj posudi. Zatim u to sipajte kutljaču smjese i nagnite tepsiju naprijed-natrag tako da se smjesa rasporedi po cijelom dnu tave. Pecite oko dvije minute, ili dok se ne počnu stvarati mjehurići. Palačinku pažljivo okrenite i pecite još oko dva minuta. Ponovite sa preostalom masom. Ulje je potrebno samo za prvu palačinku, nakon toga vam više ne treba. U stvari, manje ulja znači ujednačeniju zlatnu palačinku.
Pomiješajte kiselu pavlaku sa kokosovim brašnom, dodajte šećer i dobro izmiješajte. Probajte i po potrebi dodajte još malo šećera.
Otopite čokoladu na vodenom kupatilu ili u mikrotalasnoj pećnici oko 20 sekundi.
Svaku palačinku namazati po kašiku fila. Prebacite na tanjir, prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite sa malo kokosovog brašna. Poslužite odmah i uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.