Ovo povrće vole mnogi: Naučnici tvrde da ima negativne efekte na zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Ovo povrće vole mnogi: Naučnici tvrde da ima negativne efekte na zdravlje

Povrće je ključni element zdrave prehrane, posebino ako se konzumira svježe. No nije svaka vrsta povrća jednako korisna za zdravlje.

Prerađeno na različite načine - ukiseljeni, fermentirani ili konzervirani - ponekad mogu naštetiti našem tijelu.

Krastavac (lat. Cucumis sativus) pripada istoj biljnoj porodici kao bundeva, tikvica, dinja i lubenica. Sa naučnog stajališta on spada u voće poput paradajza, ali se u svakodnevnom govoru naziva povrćem pa ga i mi tako zovemo. Krastavac je prvi put uzgojen u Indiji prije 4.000 godina i od tada je jedno od najomiljenijih vrsta povrća. Uzgoj krastavaca obuhvaća dva tipa plodova. To su salatni krastavci namijenjeni za svježu upotrebu te kiseli krastavci koji se uzgajaju za proces kiseljenja. Iako ga volimo često konzumirati u oba oblika pokazalo se da to ipak nije dobro za naše zdravlje.

Saobraćajna nesreća u BiH: Formirane duge kolone vozila u oba smjera

Kod ukiseljenog i konzerviranog povrća dodaje se ocat. Zahvaljujući tome možemo uživati ​​u konzervama kao što su ukiseljene gljive, krastavci ili bundeve i tikvice u marinadi. Važno je zapamtiti da alkoholni ocat može iritirati probavni sistem. Zbog tog razloga bolji je izbor jabučni ocat. Ove konzerve sadrže i značajnu količinu soli, a konzervirani krastavci sadrže dosta šećera.

Svjetska zdravstvena organizacija dala je izvješće da postupak kiseljenja može biti potencijalno kancerogen zbog štetnog djelovanja octa na krvne stanice i velike količine soli u njima, prenosi essanews.

Jedite ovo za zdravlje: Nutritivno bogate, a lagane namirnice

Prema istraživanju koje je objavila Američka udruga za istraživanje raka, redovita konzumacija ukiseljenog povrća može povećati rizik od raka želuca. Slično je istraživanje Nacionalnog instituta za rak, koje je trajalo 11 godina i uključilo 40.000 sredovječnih stanovnika Japana, otkrilo da će među muškarcima koji konzumiraju puno soli jedan od 500 oboljeti od raka želuca, a među ženama jedna od 300.

Osobe s hipertenzijom, dijabetesom, inzulinskom rezistencijom, anemijom, čirom na želucu i dvanaesniku, kao i s probavnim problemima poput žgaravice ili nadutosti, trebaju izbjegavati ukiseljenu i konzerviranu hranu.

Fermentirano povrće izvor je prirodnih probiotika te je bogato vitaminima i mineralima, ali se za njegovu pripremu koristi i mnogo soli. Stoga, iako ne morate potpuno izbaciti fermentirano povrće iz prehrane, vrijedi ga konzumirati umjereno. Osobe s bolestima srca, bubrezima, hipertenzijom i bolestima probavnog sistema trebaju ograničiti konzumaciju.

Zapamtite da je najzdravije povrće sezonsko i dolazi iz organskog uzgoja, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak