Ovo nikada ne bacajte: Pogledajte šta sve možete napraviti od ove namirnice

0
Radiosarajevo.ba
Ovo nikada ne bacajte: Pogledajte šta sve možete napraviti od ove namirnice

Omiljena namirnica naših domaćinstava, pa i njeni ostatci, mogu se višestruko iskoristiti u kuhinji. RIječ je o siru - parmezanu, a njegove ostatke dodajte za poboljšani ukus jela.

Ostatke sira često dodajemo sosovima i čorbama ili dodajemo na pastu, a na Instagramu smo pronašli dodatne savjete kako maksimalno iskoristiti ovu namirnicu. Danilo Cortellini nas je iznenadio idejama kako se još može iskoristiti korica omiljenog sira - parmezana. 

Nakon što koricu sa vanjske strane očistimo nožem, koru ubacimo u vodu kako bi omekšala, a zatim je osušimo. Kora se zatim peče na tavi, te se tako dobijaju hrskavi zalogaji koji mogu služiti i kao "finger food" na zabavama, ali i ukusan snack dok gledamo seriju. 

Pogledajte kako je hrvatski komentator prenosio meč između Hrvatske i Srbije u Parizu

Ukoliko se korica zalijepi za tavu, potrebno je sačekati par trenutaka da se komadi karameliziraju, te nakon toga ih ukloniti sa vatre. 

Kora se može iskoristiti i za pravljenje gustog sosa, koji će biti idealan prilog pastama, rižotima i ostalim jelima. Korica sira se nareže na kockice, ubaci u vrhnje za kuhanje sa začinima po vašem izboru, te se kuhanjem pretvori u gusti umak.

Ukoliko se svaka kockica ne otopi, ubacite sve u blender i sjedinite sos na taj način.

Ukoliko ste pobornik/ica prehrane bez ugljikohidrata, komadiće sira možete staviti u mikrovalnu na nekoliko minuta, te krutone od sira koristiti umjesto hljeba u salatama, te prilog uz variva ili čorbe. 

Najbitnije kod ovih recepta jeste da parmezan bude dobre kvalitete i da se korica očisti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak