Ovo je pet razloga zašto je mrkva ključna superhrana za vaše zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je pet razloga zašto je mrkva ključna superhrana za vaše zdravlje

Mrkva, skromna korjenasta biljka, iznenađuje svojom bogatstvom nutritivnih vrijednosti te postaje ključan sastojak za očuvanje zdravlja.

Prema preporukama osnivačice kompanije Real Nutrition, doktorice i nutricionistice Amy Shapiro, konzumacija organski uzgojene mrkve je posebno važna zbog njezine sposobnosti apsorpcije pesticida iz tla. Čak i ako se odlučite za neorgansku mrkvu, temeljito ju operite i ogulite prije konzumacije.

Ovdje su neki ključni razlozi zašto biste trebali uključiti mrkvu u svoju prehranu:

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Zdravlje očiju: Bogata beta karotenom, mrkva pruža važan vitamin A koji je ključan za očuvanje zdravlja očiju i dobrog vida. Redovita konzumacija mrkve može smanjiti rizik od makularne degeneracije.

Podrška zdravlju kože: Vitamin A iz mrkve igra važnu ulogu u zaštiti zdrave kože. Studije su pokazale da ljudi koji konzumiraju više vitamina A i karotenoida imaju smanjen rizik od raka kože.

Vlakna za zdrava crijeva: Mrkva je bogata vlaknima koja su ključna za održavanje zdravog probavnog sistema. Ova vlakna pomažu u sprječavanju zatvora i doprinose osjećaju sitosti.

Niste ni svjesni koliko je ovo voće dobro za vaše zdravlje: Saznajte kako vam može pomoći

Zdravlje srca: Kalij u mrkvi podržava zdravlje srca i krvnih žila, dok fitonutrijenti poput karotenoida i polifenola pružaju antioksidativnu zaštitu i pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Stabilizacija razine šećera u krvi: Mrkva ne uzrokuje značajne fluktuacije glukoze u krvi, što je čini pogodnom za dijabetičare i sve koji žele održavati stabilnu razinu šećera u krvi.

Kako biste iskoristili sve prednosti mrkve, preporučuje se konzumacija dvije do tri šolje povrća dnevno. Mrkvu možete jesti sirovu, pečenu, dodati je u salate ili umake, ili čak mljeti i dodati u mesne pripravke. Svojim bogatstvom hranjivih sastojaka, mrkva je izvrstan dodatak svakoj prehrani koji doprinosi očuvanju zdravlja i vitalnosti, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak