Ovo je bila najpopularnija rođendanska torta u Jugoslaviji, a danas je zaboravljena
Krasila je sva rođendanska slavlja, djeca su je obožavala, a najveća joj je prednost što se ne peče i gotova je za svega 45 minuta
Pijesak torta je jedan od najpoznatijih kolača bez pečenja, a ova kremasta kombinacija s keksom, kokosom i orasima bila je jedna od omiljenih poslastica u bivšoj državi i posebno su je voljela djeca, piše Skuhaj.hr.
Sastojci:
Velež ostvario uvjerljivu pobjedu protiv Širokog Brijega: Upisao tri važna boda
• 1 litra mlijeka
• 130 g šećera
• 4 pudinga od vanilije
• 200g maslaca sobne temperature
• 120 g šećera u prahu
• 150 g mljevenog keksa
• 120 g kokosa
• 170 g mljevenih oraha
Za glazuru:
• 50 g mliječne čokolade
• 50 g tamne čokolade
• 100 ml slatkog vrhnja
Ovakvu tortu niste probali: Hit ljeta je Jogurtica sa kupinama
Priprema:
- U 250 ml mlijeka umiješajte pudinge, a ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom. Kad mlijeko prokuha dodajte smjesu od pudinga, promiješajte i kuhajte dok još jednom ne provrije. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
- Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu te dodajte u ohlađenu smjesu za puding. Sve dobro izmiksajte i kremu podijelite na tri dijela.
- U jednu kremu dodajte mljevene kekse, u drugu kokos, a u treću orahe. U kalupu rasporedite kreme, prvo onu s keksima, pa s kokosom i na kraju kremu od oraha. Stavite u frižider na najmanje dva sata.
- Napravite glazuru tako što ćete čokolade i vrhnje miješati na srednje jakoj vatri dok se ne otope. Na kraju lagano prelijte preko kreme i vratite tortu da se ohladi dok se glazura ne stisne.
Vjerujemo da vas je recept obradovao, prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.