Ovih pet namirnica žene poslije 50. godine trebaju izbaciti iz ishrane
Od ključne je važnosti razumjeti kako prehrana igra ulogu u zdravom starenju.
Prema Nacionalnom institutu za starenje uravnotežena, zdrava prehrana za odrasle starije od 50 godina osigurava unos odgovarajućih hranjivih tvari, vitamina i minerala kako bi se maksimiziralo funkcioniranje i mehanizmi samoobnavljanja u tijelu, navodi Invigor Medical.
Metabolizam se također prirodno usporava kako starimo, što znači da ono što je nekad bila "zdrava prehrana" koja je omogućavala održavanje tjelesne težine, polako postaje previsok kalorijski unos za održavanje.
Armin Gigović za Radiosarajevo.ba: Barbarez od prvog dana vjeruje u mene. Navijači su nam snaga
Ovo su samo neki od problema koje pravilna prehrana može riješiti:
- Održavanje gustoće kostiju i snage mišića
- Promicanje aktivnog metabolizma
- Osiguravanje energije
- Pomoć u očuvanju pamćenja i funkcije mozga
- Jačanje imunološkog sustava za održavanje cjelokupnog zdravlja
- Smanjenje rizika od razvoja bolesti
- Očuvanje libida
Pozitivni učinci zdrave prehrane mogu biti zanemareni dok smo mlađi, jer su mnogi od ovih problema ili simptoma odsutni. Ovo je 5 namirnica koje treba izbjegavati u 50-ima.
Prerađena hrana
Ta je hrana često bogata natrijem, dodanim šećerima i nezdravim masnoćama, što može povećati rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola.
Slatki napici
Pića poput gaziranih pića i zaslađenih čajeva mogu pridonijeti debljanju i povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema, piše Sensa.hr.
Pržena hrana
Pržena hrana bogata je nezdravim mastima i kalorijama te može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Umjesto toga pokušajte kuhati ili peći hranu na roštilju bez dodatnih masti.
Mliječni proizvodi s visokim udjelom masti
Punomasni mliječni proizvodi poput sira, maslaca i vrhnja sadržavaju puno zasićenih masti, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Radije se odlučite za nemasne mliječne proizvode.
Crveno meso
Iako crveno meso može biti dobar izvor proteina i željeza, njegova prevelika konzumacija povećava rizik od određenih vrsta raka, bolesti srca i drugih zdravstvenih problema. Umjesto toga razmislite o unosu biljnih izvora proteina, poput graha, leće i tofua.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.