Ove pogreške rezultiraju u paradajzu gorkog okusa: Prestanite to raditi i dobit ćete ukusan plod

0
Radiosarajevo.ba
Ove pogreške rezultiraju u paradajzu gorkog okusa: Prestanite to raditi i dobit ćete ukusan plod

Uzgoj paradajza je jedan od najisplativijih poslova za svakog vrtlara, jer u konačnici može donijeti bogat urod slasnih plodova savršenih za ljetne obroke.

Međutim, nekoliko pogrešnih koraka može rezultirati paradajzima gorkog ukusa, kašaste teksture ili s raspuknutom korom.

Menadžerica za sjemenje u kompaniji Mr Fothergill’s Seeds, Rachel Cole, podijelila je ključne savjete za uzgoj "ukusnih i aromatičnih" paradajza. Iako ukus može zavisiti od ličnih preferencija, Rachel ističe da postoji niz faktora koji utiču na kvalitet ploda.

Uživo | Pratite izvlačenje grupa za SP: Kreće izvlačenje grupa

Jedan od najvažnijih je ishrana biljke. Paradajz, koji raste izuzetno brzo, zahtijeva uravnoteženu ishranu bogatu azotom, fosforom i kalijem. "Za zdrav rast i bolji ukus, neophodno je koristiti kvalitetno tečno đubrivo", naglašava Rachel. Prihranjivanje treba početi kada se pojave prvi plodovi na prvoj grančici, i to jednom sedmično za biljke koje rastu u zatvorenom, a svake dvije sedmice za one na otvorenom.

Pored ishrane, ključ uspjeha je i pravilno zalijevanje. Rachel upozorava da je dosljednost ključna, odnosno tlo mora biti stalno vlažno kako bi se izbjegli problemi poput truljenja donjeg dijela ploda ili pucanja kore, što su česte posljedice nepravilnog zalijevanja.

Na kraju, za najbolji mogući ukus, paradajz treba ostaviti da u potpunosti sazri na stabljici. "Nema ništa ukusnije od paradajza ubranog direktno s biljke, još uvijek topao od sunca – svjež, sočan i prepun prirodne slatkoće", zaključuje Rachel. Za sve zaljubljenike u vrtlarstvo, ovi savjeti mogu značiti razliku između prosječnog i izuzetnog uroda i između običnog i zaista nezaboravnog okusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak