Pospite oko paradajza ovaj prah i vidjet ćete rezultate: Plodovi će biti krupni i mesnati

0
Radiosarajevo.ba
Pospite oko paradajza ovaj prah i vidjet ćete rezultate: Plodovi će biti krupni i mesnati
Foto: Pexels / Ilustracija

Ukoliko se grijete na drva, vjerovatno imate pepeo koji ostane poslije njihovog sagorijevanja.

Nemojte da ga bacite, već ga iskoristite za đubrenje paradajza.

Evo kako to da uradite:

Željana Zovko žestoko poručila Konakoviću: 'Historija će ga pamtiti samo kao dečka koji je obećavao'

Željana Zovko žestoko poručila Konakoviću: 'Historija će ga pamtiti samo kao dečka koji je obećavao'

Nađubrite zemljište

Pepeo ima hranljive sastojke koje će paradajz upiti. Bogat je kalijumom, magnezijumom i kalcijumom koji održavaju paradajz zdravim, povećavaju prinos (neki kažu čak duplo), održavaju listove paradajza jakim i sposobnim da upijaju sunčevu svjetlost.

Povećajte kiselost

Paradajz voli blago kiselo zemljište, pH treba da bude malo ispod 7. Ako vaš paradajz ne uspjeva dobro, nađubrite ga pepelom od sagorijevanja drveta.

Protiv štetočina

Drveni pepeo je odličan u odbijanju puževa i drugih štetočina iz bašte. Ali ne i kada se pokvasi. Zato vodite računa da ga stavite poslije zalivanja ili padanja kiše. Izbjegavajte da pepeo pada na listove i stabljike paradajza kako ga ne bi oštetio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije