Ove namirnice ne biste nikada trebali miješati: Namučit će vaš želudac
Loša kombinacija namirnica može dovesti do probavnih problema, plinova, nadutosti, bolova u stomaku, mučnine, umora i problema sa stolicom.
Miješanje sporo i brzo probavljive hrane nije dobra ideja jer će lakša hrana samo proći kroz crijeva dok se druga još probavlja.
Proces fermentacije dovodi do pojave plinova, nadutosti i bolova u želucu, kao i problema s crijevima.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Krastavce i paradajz ne biste smjeli jesti zajedno. Kada su u želucu, počinje proces fermentacije, a kiselina koja se oslobađa u želucu uzrokuje probavne probleme, piše Krstarica.
Ovo su samo neke od kombinacija koje nikako ne biste trebali jesti zajedno.
Makaroni i sir
Popularno jelo koje treba izbjegavati jer su makaroni puni škroba kojem je potrebno drugačije vrijeme da se probavi nego proteinima.
Omlet s mesom i sirom
Omiljeno jelo mnogih, ali morate voditi računa o unosu proteina pa birajte jednu vrstu po obroku.
Nikada ne kombinujte hljeb i sok
Nikada nemojte konzumirati hljeb i rezance sa sokom od narandže jer kiselina iz soka može uništiti enzime potrebne za probavu škroba.
Povrće i sir
Jedete li povrće sa sirom, riskirate probleme s nadutošću, piše Slobodna Dalmacija.
Lubenica i dinja
Ovo voće najbolje je jesti odvojeno, nikako u kombinaciji s drugim voćem.
Banane i mlijeko
Poznato je da kombinacija mlijeka i banane usporava probavu. Ljudi najčešće u zdjelu za doručak dodaju mlijeko ili jogurt, a ta kombinacija usporava probavu i remeti crijevnu floru.
To se posebno odnosi na dodavanje ananasa u jogurt, koji potiskuje aktivne sastojke koji uzrokuju trovanje hranom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.